Vermiste papegaai Renée van café De Witte Koe is terecht

Vogelverzorger Yves 'Beufke' Debeuf met Renée de papegaai. © CLL
Christophe Lefebvre

Het internet was maandag in de ban van de verdwijning van Renée, de papegaai van Nancy Vanderperre en ook de mascotte van haar café De Witte Koe in Menen. De verdwijningszaak kende wel een goede afloop, want Renée werd gezond en wel teruggevonden.

Renée de grijze papegaai is zonder twijfel even bekend als het café waar ze dagelijks terug te vinden is. “In normale tijden, wanneer het café open is, loopt Renée hier gewoon door de zaal. Haar vleugels zijn geknipt, dus kan ze eigenlijk niet wegvliegen.” Toch beleefde Nancy maandag de schrik van haar leven toen het onmogelijke gebeurde. “Net omdat we niet mogen openen, hadden we het knippen van de vleugels dit jaar wat uitgesteld”, klinkt het. “We stonden daar eigenlijk niet echt bij stil, tot ze gisteren van een seconde onoplettendheid gebruik maakte om het hazenpad te kiezen. Ik zag ze nog vliegen in de richting van de Hagewinde en ging meteen zelf op zoek, zonder resultaat. Ik besloot toen ook op een oproep op Facebook te lanceren, in de hoop dat iemand onze papegaai had gezien.”

Verlossend telefoontje

Die oproep werd in geen tijd massaal gedeeld, waardoor Renée de papegaai plots een trending topic werd. “Het is waanzinnig te zien hoeveel mensen plots berichten begonnen te delen in de hoop Renée terug te vinden. Geen idee hoeveel keer mijn oproep werd gezien, maar het moet in de duizendtallen gaan. Ik kreeg zelfs een telefoontje van iemand uit Nederland die ook met de verdwijning was begaan. Het verlossende telefoontje kwam dan ook maandagnamiddag: Renée werd gevonden in ‘t Voske, een wijk hier wat verder.”

Vedette is terug

Om te vermijden dat de grijze papegaai het nogmaals op een lopen zou zetten, werden de vleugels meteen geknipt. “Iedereen reageerde opgelucht toen ze het nieuws vernamen”, sluit Nancy af. “Renée is hier een beetje de mascotte, een rasechte vedette als het ware. Ze kan heel wat woordjes spreken, maar wat ze het meest gebruikt is natuurlijk geen proper woord (lacht). Hoewel ze erg sociaal is, heeft ze niet graag dat men haar aanraakt. Sommige klanten kunnen natuurlijk niet aan de verleiding weerstaan, waardoor ze het toch proberen. Het resultaat is vaak een beet in de vinger. Die klanten roepen dan meestal ‘krapuul’ naar Renée, waardoor ze dat woord al snel tot haar eigen woordenschat ging rekenen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.