Vermiste Keano (8) uit Menen teruggevonden: “Opluchting, maar ook angst”

Opgelucht en blij. Maar ook bevreesd dat het nog zal gebeuren. Dat zijn de tegenstrijdige gevoelens waar Jimmy De Vlaeminck (35) en Kimberly Dewaele (30) uit Menen mee worstelen. Maandagavond was hun mentaal gehandicapte zoon Keano (8) vier uur lang vermist.

Dankzij een tip op Facebook vonden Jimmy en Kimberly de jongen rond 21 uur ‘s avonds uiteindelijk terug langs de straat in Dadizele, op zo’n negen kilometer van huis.

Na schooltijd was Keano maandagnamiddag rond half vijf samen met zijn moeder en oma in zijn woning bezig met enkele boekjes. Toen mama Kimberly vroeg alles op te ruimen, zijn schoenen uit te doen en zijn pantoffels aan te doen, zinde dat hem niet. “Ik was op de eerste verdieping bezig met de was, mijn moeder was beneden”, vertelt Kimberly.

“Plots hoorden we een bonk op het dak. Ik ging op de tweede verdieping naar de kamer van Keano kijken en zag dat het venster open stond. Keano was op het dak geklommen en op één of andere manier in de tuin van de buren geraakt. ‘Om naar de hondjes te kijken’, vertelde hij toen de buurman hem opmerkte. Hij koos daarop het hazenpad. Ik zag hem nog net het weggetje achter ons huis nemen. Tegen de tijd dat ik zelf naar beneden en naar buiten was gelopen, was van hem al geen spoor meer. Hij was verdwenen, zonder jas en op zijn pantoffels, zonder besef van alle gevaren langs de weg.”

Buurt afgezocht

Kimberly en haar moeder zochten snel de buurt af, zonder resultaat. Zijn gealarmeerde vader Jimmy arriveerde een half uur later en reed met zijn wagen ook de hele buurt af.

“Een uur na de verdwijning alarmeerden we de politie”, klinkt het bij het koppel. “Meteen namen ze ons ernstig en zetten ze alles in het werk om hem terug te vinden: combi’s, een speurhond, de Cel Vermiste Personen… Ook onze hele familie was al vanuit Ledegem en Brugge afgezakt om te helpen zoeken”, klinkt het.

“Zelf plaatste ik na overleg met de politie een opsporingsbericht op Facebook”, gaat Kimberly verder. “De respons was enorm. In één uur tijd werd het bericht 3.500 keer gedeeld. Eén tip signaleerde Keano in Dadizele. Rond 21 uur, zo’n vier uur na zijn verdwijning, vonden we hem daar inderdaad terug, argeloos wandelend in het donker langs de straat. Er viel een pak van ons hart. Ik had nooit gedacht hem nog terug te vinden voor de ochtend. Hoe langer het duurde, hoe meer ik het geloof en de moed verloor. De opluchting die ik voelde toen we hem zagen, was niet te beschrijven. En dat dankzij de kracht van Facebook.”

In één uur tijd werd ons Facebookbericht 3.500 keer gedeeld

Keano besefte nauwelijks wat een paniek en heisa hij had veroorzaakt. “Toen we thuis arriveerden, met ons huis vol politie en familie, vroeg hij gewoon om een appelsapje“, lacht Kimberly wat groen.

“Hij kroop in zijn bed alsof er niets aan de hand was geweest. Wij konden de slaap niet vatten en beleefden een slapeloze nacht. Vooral uit bezorgdheid over de toekomst. Keano kampt met zware ontwikkelings- en gedragsproblemen en niemand lijkt een oorzaak of een remedie te kennen. De voorbije zes jaar holden we al van de ene dokter naar de andere instantie. Het kostte ons ook enkele jaren vooraleer hij in De Vlier in Geluwe, een school voor buitengewoon onderwijs, een school vond waar hij zich enigszins thuis voelt. Ook al liep hij ook daar al verschillende keren weg. Hij mag geen seconde uit het oog verloren worden of het kan te laat zijn. We wéten dat – ik ga zelfs niet naar het toilet zonder hem mee te nemen – maar toch verdween hij maandagavond. We doen alles wat we kunnen, ons hele gezinsleven is gericht op de zorg voor Keano. Uitstapjes doen we nooit meer, uit vrees hem kwijt te spelen”, zegt ze.

Beslissing uit bezorgdheid

“Binnenkort is een driedaagse uitstap met zijn school gepland. We twijfelden om hem mee te sturen, die twijfel is ondertussen volledig verdwenen. Hij gaat niet mee op uitstap. Dat is geen straf maar een beslissing uit bezorgdheid. Kwaad kunnen en mogen we niet zijn op Keano, enkel hopen dat het niet meer gebeurt en dat er snel een instantie of hulpverlener rechtstaat die ons kan helpen. Ondertussen zullen we ook op onze ramen in de woning slotjes installeren…”

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.