Speurhond vindt vermiste Jacques (80) uit Deerlijk in zijn eigen tuin

Jacques hier bij zijn kleindochters. Hij raakte onderkoeld en liep een hoofdwonde op, maar herstelt nu goed.© GF
Jacques hier bij zijn kleindochters. Hij raakte onderkoeld en liep een hoofdwonde op, maar herstelt nu goed.© GF
Redactie KW

Dankzij de inzet van een speurhond is donderdagavond een vermiste 80-jarige man uit Deerlijk gevonden en gered. Jacques Vandebuerie was bij het opvegen van bladeren in de tuin in een smalle spleet achter zijn tuinhuis terecht gekomen. “We zijn blij dat dit goed afgelopen is, we kenden al tegenslagen genoeg”, getuigt zoon Yves.

Donderdagavond rond 19 uur sloeg een vriendin van Jacques alarm. Ze vond het vreemd dat hij niet was komen opdagen voor zijn dagelijkse avondeten. Haar zoon ging een kijkje nemen aan de woning in de Vinkenlaan en stelde vast dat zowel de garagepoort als de achterdeur open stonden. “Toen ik op de hoogte werd gebracht, ging ik meteen ook naar de woning”, vertelt zoon Yves, die amper twee straten verder woont. “Ik doorzocht het hele huis, tuin, garage en tuinhuis, zonder resultaat. Ook op het kerkhof, waar mijn dochter sinds augustus begraven ligt, vond ik hem niet. Het enige wat ons restte, was de politie verwittigen.”

Onderkoeld

De politie van de zone Gavers nam de onrustwekkende verdwijning meteen ernstig. De hulp van een speurhond werd ingeschakeld en dat bleek een beslissende zet. “Van zodra de hond in de garage kwam, begon de hond te blaffen en in het rond te springen”, vervolgt Yves. “Het duurde geen twee minuten of hij vond mijn vader terug. Hij was in een spleet van amper 30 centimeter tussen het tuinhuis en de omheining van de buren gevallen. Naar eigen zeggen lag hij er al sinds 11 uur. Het was bijna 12 uren later vooraleer we hem vonden. Zijn lichaamstemperatuur was al tot 33 graden gedaald. Enkele uren later en het was wellicht fataal geweest. Gelukkig was het deze week ook niet zo koud als de week voordien.”

Hard getroffen

“We zijn de hulpdiensten, de politiezone Gavers en iedereen die heeft helpen zoeken, of het opsporingsbericht op Facebook heeft gedeeld, erg dankbaar”, benadrukt Yves. “Enkel dankzij hun inzet is dit verhaal goed afgelopen. Gelukkig maar, want de voorbije jaren werd onze familie door hard getroffen door enkele overlijdens na ziekte. We moesten in augustus niet alleen afscheid nemen van onze dochter Stephanie (31) maar ook al van twee kleinkindjes van onze andere dochter Magali.

Jacques raakte onderkoeld en liep een hoofdwonde op, maar herstelt goed. Hij verblijft wel nog even in het ziekenhuis. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier