https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Verloren gezinstekening komt na omzwerving via bib terug thuis

Het familieportret dat Emma Joye voor haar mama tekende dook onverwacht op als kaart in de Wevelgemse Bib. (foto SLW)©Stefaan Lernout
Het familieportret dat Emma Joye voor haar mama tekende dook onverwacht op als kaart in de Wevelgemse Bib. (foto SLW)©Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Hoe een bladwijzer een zoektocht op Facebook op gang kan brengen. Lore Donckels vond de mooie kaart in een boek dat ze leende in de Wevelgemse bibliotheek. De zoektocht leidde naar tekenares Emma Joye, die ze maakte voor haar moeders verjaardag. Een kaart met een verhaal.

“Wie vergat deze prachtige kaart in een boek dat teruggebracht werd naar de bibliotheek?” Deze oproep deed Lore Donckels op Facebook. Ze vond de kaart in een boek dat ze uitleende in de Wevelgemse Bib in ’t Park. Op het kaartje de beste wensen voor Marij en Johan. Verder niets.

Speciale waarde

“Aangezien het een mooie gezinstekening was, had ik al meteen de indruk dat die wel eens voor iemand van heel speciale waarde kon zijn”, aldus Lore. “Dus ging ik snel op zoek naar de ontvanger van dat mooie kaartje. In enkele uren tijd kreeg ik duidelijke tips en kwam ik bij de kunstenares terecht die mij dan op haar beurt het juiste adres van Marijke en Johan kon bezorgen.”

“Toch wel apart dat het vergeten van een kaart zo’n commotie veroorzaakt”, zegt Emma Joye (28) die de kaart tekende. “Het doet me wel plezier dat de vindster de kaart zo mooi vond dat ze die zoektocht opstartte. Toen mijn moeder vorig jaar in augustus jarig was, konden we dat niet vieren met de hele familie. Ik ben de jongste van vier, mijn broer woont nog in Kortrijk, maar mijn zussen hebben een eind verder in Vlaanderen hun stek gevonden. Daarom leek het mij een idee om voor haar verjaardag alle kinderen, hun partners en de kleinkinderen af te beelden tussen mijn ouders. Een grote familiefoto, als het ware.”

Huisdieren

Emma maakt portrettekeningen in bijberoep. Als visitekaartje kan de verjaardagskaart tellen. De verschillende gezinnen staan in groepjes, samengebracht rond de ouders. Zelfs de huisdieren kregen een plaatsje. Door de compositie en levendigheid die de kleurrijke bende uitstraalt, zie je meteen dat dit geen gewone kaart is. Dat viel dus ook Lore op, die op zoek ging naar de maakster ervan.

Kerstkaartje

“Mijn mama was alvast heel blij met het cadeau”, zegt Emma. “Zij en ieder gezin kreeg een afdruk op A3-formaat. Die maakte ik op mijn werk, bij drukkerij Style Copy Print. Toen vroeg mijn ma om er een dertigtal bij te drukken als kerstkaartje om op te sturen naar familie en vrienden.”

Eentje belandde er dus bij Marij en Johan, die het per abuis lieten zitten in een boek van de bibliotheek. “Neen, ik vind het helemaal niet erg dat de kaart gebruikt werd als bladwijzer”, antwoordt ze op mijn vraag. “Integendeel, dan wordt ze tenminste nog gebruikt!”

(SL)

De portretten die Emma maakt kan je terugvinden op haar blog www.emmalottejoye.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.