Verloren gelopen kat uit Stasegem duikt 80 km verder op in Zeebrugge

Griet Meulemeester en dochter Charlotte zijn dolblij dat Hürum terug thuis is. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Griet Meulemeester uit Stasegem had de hoop al opgegeven dat ze haar geliefde kattin Hürem nog zou terugzien. Het dier was tot groot verdriet van Griet en haar dochter Charlotte al drie maanden vermist. Tot het deze week plots opdook in Zeebrugge, bijna 80 km verderop. “We leven mee met de vinders, zij hadden er zich ook al aan gehecht”, vertelt Griet.

Griet en haar dochter Charlotte (16) adopteerden Hürem zowat drie jaar geleden. “Ze heeft een uniek karakter”, vertelt Griet. “Ze is erg aanhankelijk en had meteen een speciale band met mijn dochter. Ze slaapt dan ook altijd binnen, in haar bed. Toen ik halfweg juni alle drie onze katten naar binnen riep en Hürem niet kwam opdagen, had ik meteen al een ongemakkelijk gevoel.” En terecht zo bleek, want de komende maanden zou er van het dier geen spoor zijn…

“We hebben flyers opgehangen en elke mogelijke vzw gecontacteerd die zich bezighoudt met verloren gelopen dieren. Op een bepaald moment hielp half Stasegem ons met zoeken. Maar tevergeefs. Toen we in augustus ook nog eens die hittegolf te verwerken kregen, heb ik de hoop opgegeven.”

Klein mirakel

Tot vorige donderdag de telefoon rinkelde. “Toen de dierenarts aan de andere kant van de lijn vertelde dat hij onze kat gevonden had in Zeebrugge, geloofde ik hem eerst niet. Maar enkele telefoontjes en wat foto’s later bleek het weldegelijk om Hürem te gaan! De man had zich echt enorm ingespannen om haar baasjes te vinden. Hürum heeft immers wel een chip, maar er bestaat geen centrale database waarin de gegevens van die chips verzameld worden. De dierenarts heeft dus elke mogelijke database moeten afzoeken. Dat hij ons gevonden heeft, is een klein mirakel.”

Hürem werd in Zeebrugge halfdood van straat geplukt door Lies Desoete en Kim Lamyns. “Ze had nergens beter terecht kunnen komen denk ik”, aldus Griet. “Ze zijn zelfs met haar naar de dierenarts geweest. Hürem moet al die tijd op straat hebben geleefd want ze had een verbrande neus en oren, een oorontsteking en was bijna de helft van haar lichaamsgewicht kwijt. Gelukkig was ze aan de mollige kant toen ze verloren liep, dat zal haar redding geweest zijn”, lacht Griet.

Redders

Voor de redders van Hürem betekende het vinden van de familie van Griet een dubbel gevoel.

“Hürem moet al die tijd op straat hebben geleefd” – Griet Meulemeester

“Ze waren zo blij dat ze iemands katje terug konden bezorgen, maar Hürem woonde daar al drie weken, ze hadden er zich dus ook al aan gehecht. Na overleg aan de telefoon zijn we haar pas een dag later op gaan oppikken. Zo konden Lies en Kim rustig afscheid nemen. We hebben begrip voor hun situatie”, aldus een dolgelukkige Griet.

Hoe Hürem in in Zeebrugge geraakt is , blijft een raadsel. “Ik geloof niet dat ze 80 km gewandeld heeft. Dus ofwel nam iemand haar per ongeluk mee. Ofwel was er kwaad opzet in het spel. Al hoop ik dat het niet dat laatste is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier