Verloederd erf wordt dorpsboerderij: Joke kan met Europese steun haar droom verwezenlijken

Joke Goemaere met haar kinderen Abel, Jade en Mirte, die zich in de toekomst ongetwijfeld ook zullen kunnen uitleven op de dorpsboerderij. © TVW
Redactie KW

Een aantal maanden geleden leek het nog gekkenwerk, maar Joke Goemaere is op de goede weg om haar droom te realiseren: de opening van een dorpsboerderij 2.0 bij haar huis in Schuiferskapelle. Met Leader-steun zowaar, waardoor twee derde van de kostprijs door Europa wordt gefinancierd.

Joke Goemaere woonde vroeger met haar gezin in de Henri D’Hontstraat, maar ze droomde van een eigen stek in een rustiger straat, volop in de natuur. “Zeven jaar lang passeerde ik al dit erf in de Dosseweg tijdens mijn wandelingen en ik vond het zo jammer dat de gebouwen stonden te verloederen.”

De Tieltse zat dan al met haar gedachten bij een eigen kinderboerderij. “Sinds ik zelf kindjes heb, mis ik in Tielt meer dan ooit een plek waar zij zich twee uur kunnen uitleven en ik zelf wat tot rust kan komen. Deze boerderij leek me daar meteen de geschikte plek voor, maar vrienden en kennissen verklaarden me gek.

Zelfs nieuwe fundering

En toch dreven Joke en haar man door. “Zowel het huis als de schuur stonden op instorten. In tien maanden tijd werden de woning en zelfs de fundering volledig vernieuwd. Alleen de voor- en de twee zijgevels hebben we behouden. Aangezien ook de schuur totaal niet veilig was voor de kinderen hebben we ze ook snel aangepakt: een nieuwe steen ervoor gebouwd en een nieuw dak gelegd. Gelukkig is Augustijn erg handig, hij nam alle technieken voor zijn rekening.”

Blijkbaar ben ik de eerste privépersoon sinds de opstart van Leader die deze eer te beurt viel

Hoe dan ook leek Joke haar ambitieuze droom nog altijd niet meteen realiseerbaar, maar de toekenning van Leader-steun, een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, bracht alles recent in een stroomversnelling. Tegen de paasvakantie van 2021 wil ze haar dorpsboerderij 2.0 klaar hebben.

Cafetaria

“Tijdens de schoolvakanties stellen we het domein open om iedereen te laten genieten van boerderijdieren. Ruimte genoeg, want we hebben een oppervlakte van 4.000 vierkante meter ter beschikking met drie weides achter ons huis. Het is de bedoeling dat kinderen zich echt tussen de schaapjes, geiten, varkens, konijnen en kippen kunnen begeven. Behalve klim- en klautertuigen en glijbanen komt in de speeltuin een geitenstal, met een hut erboven, van waaruit de kinderen uitzicht zullen hebben op de geitjes.” De compleet verbouwde schuur zal dienst doen als cafetaria, waar West-Vlaamse streekproducten worden geserveerd.

Mobiele boerderij

Tijdens het schooljaar wil Joke kinderworkshops geven over het landbouwleven en de dieren op de boerderij, in combinatie met haar deeltijdse job van leerlingenbegeleidster. “Daar stopt het niet bij, want ik wil ook een caravan ombouwen tot een mobiele boerderij. Zo kunnen we met kleine dieren richting scholen, dorps- en verjaardagsfeestjes en woonzorgcentra trekken.”

Het hele project kost 75.000 euro en daarvan wordt 65 procent of bijna 50.000 euro gesubsidieerd via Leader. “Voor alle duidelijkheid: het zijn nog altijd wij die de facturen betalen en dan twee derde recupereren in functie van de publieke faciliteiten. Zo zullen de subsidies dienen voor de bar, het sanitair, tafels en stoelen, speeltuigen, omheining, de creatie van een logo en website…”, geeft Joke nog mee. “Blijkbaar ben ik de eerste privépersoon sinds de opstart van Leader vijf jaar geleden die deze eer te beurt viel. Nog een geluk dat ik dat pas recent te weten ben gekomen of de moed zou me tijdens de lange administratieve procedure in de schoenen gezonken zijn.”

BIO

Privé

Joke Goemaere, 31 en afkomstig uit Tielt, woont sinds vier maanden met haar man Augustijn Kindt en hun kinderen Mirte (5), Jade (3) en Abel (1,5) in de Dosseweg in Schuiferskapelle.

Opleiding en loopbaan

Joke bezit een masterdiploma pedagogie en werkt tegenwoordig deeltijds als leerlingenbegeleidster in ASO-school De Bron. In het verleden gaf ze les in onder meer Campus De Reynaert.

Vrije tijd

Joke steekt als lid van het oudercomité graag de handen uit de mouwen in basisschool De Dorpsparel.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier