Verlamde natuurfotograaf exposeert met ‘Beestige Balokken’

Natuurfotograaf Patrick Dobbels kan je vaak spotten op De Balokken waar hij prachtige beelden maakt. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Omdat hij door een verkeersongeval blijvend arbeidsongeschikt is, zocht Patrick Dobbels (52) uit Wervik een hobby en werd ondanks een verlamde rechterarm natuurfotograaf. Hij vertoeft heel vaak op het recreatie-eiland De Balokken. Tot halfweg november zijn in de tuin achter het Nationaal Tabaksmuseum tijdens Beestige Balokken tien van zijn foto’s te zien.

Patrick Dobbels is een rasechte Wervikaan. Aan het VTI Sint-Lucas in Menen volgde hij Houtbewerking en werd timmerman. Die job deed hij zo’n vijf jaar en ging toen aan de slag bij een bedrijf in Zwevegem waar de algemene reiniging zijn job werd. In 2008 was Patrick op zijn motorfiets betrokken in een verkeersongeval. Hij werd door een automobilist aangereden. Drie maanden lang, waaronder anderhalve maand op de intensieve afdeling, verbleef Patrick in het ziekenhuis. Er volgde nog een lange revalidatie.

Zijn rechterarm is blijvend verlamd. “Er vonden diverse operaties plaats maar jammer genoeg leidde dat tot niks”, vertelt Patrick. “Thuis zitten en niet meer kunnen gaan werken, viel me zwaar maar ik wilde mijn kop niet laten hangen. Gelukkig heb ik deze hobby. Dat geeft zin aan het leven. Ik ben er dagelijks mee bezig. Aan het volwassenonderwijs CVO in Ieper volgde ik twee cursussen fotografie. De aankoop van al mijn materiaal was duur maar ik heb er veel plezier aan. Ook de mensen die mijn foto’s op mijn Facebook-profiel bekijken.”

Zonsopgang

Patrick spitst zich toe op natuurfotografie. Meestal in eigen stad op De Balokken en de parkbegraafplaats maar ook in provinciaal domein De Palingbeek of verderop in de Ardennen of Nederland. “Zondagmorgen ben ik om 4.45 uur vertrokken naar De Palingbeek”, klinkt het. “Voor zonsopgang is een ideaal moment om foto’s te nemen. Alles is dan nog rustig en dan komt alles tot leven. Naast vogels fotografeer ik ook vlinders en bloemen. Door de jaren ervaring zie ik wat een ander niet ziet.”

In 2012 exposeerde hij al eens in de Sint-Janskapel op de Steenakker in Wervik. Nu is er dus een openluchttentoonstelling Beestige Balokken achter de Briekenmolen. “De stad stelde me die vraag en ik was daardoor verrast”, zegt Patrick. “Ik moest tien foto’s selecteren. Wat wel moeilijk was want ik beschik over duizenden foto’s.”

De technische dienst van de stad zorgde voor de panelen. Er zijn foto’s te zien van een torenvalk, vos, lepelaar, grote zilverreiger, eekhoorn, kerkuil, ijsvogel, groene specht, marter en steenuil. Om een prima foto te nemen is vaak veel geduld nodig. “Het is wachten op het gepaste moment en ook geluk hebben”, zegt Patrick. “Neem nu de foto van die vos, genomen vanop tien meter. Het duurde toch zes weken tegen dat het lukte. Ik weet waar die vossen zitten. Je ruikt dat ook maar het is zoeken. Een vos is moeilijk te vinden onder de bomen en struiken.”

Pestvogel

“Er is ook een foto te zien van een lepelaar. Heel zeldzaam. Persoonlijk vind ik dat een specialleke. Die vogel overwintert in Afrika en die lepelaars waren hier op trektocht. Bijvoorbeeld een ijsvogel fotograferen is niet zo eenvoudig want die is niet groot. Wat ik nog graag zou fotograferen op De Balokken is de pestvogel. Heel mooi van kleur en iets groter dan een mus. Twee à drie jaar geleden zaten er pestvogels maar is het me toen niet gelukt. Ik geef nooit op en met wat geluk zou dat in de toekomst moeten lukken.”

Patrick ‘Patje’ Dobbels woont in de Kasteelstraat en is gehuwd met Cindy Vermeersch. Hij is de vader van vier kinderen Bryan (22), Kevin (21), Kiara (19) en Ashley (15). “Neen, er zit geen opvolger tussen want ze zien vooral op tegen dat lange wachten”, vertelt papa Patrick. “Al is de interesse er voor mijn foto’s wel.”

Patrick is lid van Natuurpunt en volgde destijds een cursus voor natuurgids. “Waar ik veel bijleerde en dat kan gebruiken voor de fotografie”, vertelt Patrick. “Af en toe neem ik ook deel aan een wedstrijd. Ik eindig regelmatig in de top tien. Geen hoofdprijzen maar dat is mijn ambitie niet. Ik ben al blij als ik kan meegaan naar de finale en door de commentaren van grote namen in de jury leer ik veel bij. Momenteel ben ik geselecteerd voor de finale van National Geographic Fotowedstrijd.”

Patrick Dobbels hoopt dat na de pandemie alles weer ‘normaal’ wordt. “Zodat ik voor mijn hobby ook weer naar Nederland kan”, klinkt het. “Momenteel ga ik niet want ik wil geen risico’s nemen.”

(Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten