Uit vijftig inzendingen nomineerde een vakjury vijf projecten voor de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte. De verlaagde Leieboorden ging de strijd aan met de herinrichting van de Singel Noord in Antwerpen, de make-over van de stationsomgeving in Liedekerke, de nieuwe inrichting van de toegangszone van de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede en het kernversterkend project in Wetteren waarbij het historisch centrum in contact werd gebracht met de beide Scheldeoevers.

Beleving

Juryvoorzitter Jan Vilain van Infopunt Publieke Ruimte loofde de aanpak van de verlaagde Leieboorden: "Kortrijk werkt al meer dan twintig jaar aan de doortocht van de Leie en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van het stadscentrum. Het stadsbestuur werkt daarvoor nauw samen met De Vlaamse Waterweg. Dat die visie op macroschaal zo succesvol doorwerkt tot op microniveau, tot in de details van de publieke ruimte, dat maakt het zo bijzonder."

Yes! Kortrijk heeft met de verlaagde Leieboorden de prijs van de mooiste publieke ruimte van Vlaanderen gewonnen. Zowel de prijs van de jury als de publieksprijs. Trots op Kortrijk!

Geplaatst door Vincent Van Quickenborne op Dinsdag 12 maart 2019

De plek krijgt volgens de voorzitter van de jury een nieuwe aantrekkingskracht die het stadscentrum ten goede komt. "Door het verwijderen van parkeerplaatsen is de belevingswaarde van beide oevers sterk toegenomen. Publieke ruimte is ingezet als hefboom voor citymarketing en lokale economie. Daarnaast wint water in de stad steeds meer aan belang voor de kwaliteit van het stedelijk leven. Kortrijk is op dat vlak een trendsetter in Vlaanderen."

(Lees verder onder de poll)

Teruggeven aan Kortrijkzaan

Het Kortrijkse stadsbestuur sleepte in het verleden al enkele nominaties in de wacht voor deze spraakmakende onderscheiding en kon dit jaar de inspanningen voor de vernieuwing van het stadscentrum verzilveren. "Alle Kortrijkzanen zijn trots op de verlaagde Leieboorden. Waar vroeger een streepje onzichtbaar water een autoparking in twee sneed, gaven we er nu de Leie terug aan de Kortrijkzanen", is burgemeester Vincent Van Quickenborne tevreden. "We zien dat de omgeving van de Broeltorens hierdoor helemaal opleeft met vele nieuwe en vernieuwende horecazaken. In deze legislatuur willen we die tendens verderzetten door de verlaagde Leieboorden door te trekken tot het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide, met onder meer een jachthaven in het centrum van de stad."

Naast de onderscheiding van de jury, wint Kortrijk ook de Publieksprijs Publieke Ruimte. Het is voor het eerst sinds de prijs wordt uitgereikt dat beide onderscheidingen naar dezelfde kandidaat gaan.

Uit vijftig inzendingen nomineerde een vakjury vijf projecten voor de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte. De verlaagde Leieboorden ging de strijd aan met de herinrichting van de Singel Noord in Antwerpen, de make-over van de stationsomgeving in Liedekerke, de nieuwe inrichting van de toegangszone van de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede en het kernversterkend project in Wetteren waarbij het historisch centrum in contact werd gebracht met de beide Scheldeoevers.Juryvoorzitter Jan Vilain van Infopunt Publieke Ruimte loofde de aanpak van de verlaagde Leieboorden: "Kortrijk werkt al meer dan twintig jaar aan de doortocht van de Leie en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van het stadscentrum. Het stadsbestuur werkt daarvoor nauw samen met De Vlaamse Waterweg. Dat die visie op macroschaal zo succesvol doorwerkt tot op microniveau, tot in de details van de publieke ruimte, dat maakt het zo bijzonder." De plek krijgt volgens de voorzitter van de jury een nieuwe aantrekkingskracht die het stadscentrum ten goede komt. "Door het verwijderen van parkeerplaatsen is de belevingswaarde van beide oevers sterk toegenomen. Publieke ruimte is ingezet als hefboom voor citymarketing en lokale economie. Daarnaast wint water in de stad steeds meer aan belang voor de kwaliteit van het stedelijk leven. Kortrijk is op dat vlak een trendsetter in Vlaanderen."(Lees verder onder de poll)Het Kortrijkse stadsbestuur sleepte in het verleden al enkele nominaties in de wacht voor deze spraakmakende onderscheiding en kon dit jaar de inspanningen voor de vernieuwing van het stadscentrum verzilveren. "Alle Kortrijkzanen zijn trots op de verlaagde Leieboorden. Waar vroeger een streepje onzichtbaar water een autoparking in twee sneed, gaven we er nu de Leie terug aan de Kortrijkzanen", is burgemeester Vincent Van Quickenborne tevreden. "We zien dat de omgeving van de Broeltorens hierdoor helemaal opleeft met vele nieuwe en vernieuwende horecazaken. In deze legislatuur willen we die tendens verderzetten door de verlaagde Leieboorden door te trekken tot het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide, met onder meer een jachthaven in het centrum van de stad."Naast de onderscheiding van de jury, wint Kortrijk ook de Publieksprijs Publieke Ruimte. Het is voor het eerst sinds de prijs wordt uitgereikt dat beide onderscheidingen naar dezelfde kandidaat gaan.