Verkoop noveenkaarsen verdubbeld sinds tweede coronagolf

"De mensen grijpen terug naar oude tradities. Ze branden een kaars om geluk te bekomen of ongeluk af te wenden", stelt Barbara Roose van De Wijngaard vast. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In deze bange coronatijden grijpen veel mensen terug naar oude tradities. Zoals branden van een grote noveenkaars. “De verkoop van noveenkaarsen verdubbelde sinds de start van de tweede coronagolf”, zegt Barbara Roose van De Wijngaard, de winkel met religieuze spullen in het Brugse Begijnhof. “Vooral die met de beeltenis van de Heilige Rochus en de Heilige Rita zijn gegeerd.”

De dagen worden korter, kouder, donkerder, en vooral: het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames neemt schrikbarende vormen aan. Nog maar eens nieuwe maatregelen om de verdere verspreiding van dit virus in te dijken houden ons straks nog meer in ons kot. Geen tijden om vrolijk van te worden dus.

En wat blijkt: in deze bange tijden grijpen veel mensen terug naar aloude tradities. Zoals het branden van een grote noveenkaars. Dat merkt ook Barbara Roose, de uitbaatster van winkel met religieuze spullen De Wijngaard in het Begijnhof in Brugge.

Ongeluk afwenden

In de winkel vind je paternosters, bidprentjes, allerlei religieuze beeltenissen, boeken en foto’s maar het is toch vooral één product dat de jongste dagen bijzonder vlot over de toonbank gaat. “De noveenkaarsen worden nu al enige tijd enorm goed verkocht”, zegt Barbara Roose, die maar liefst achtendertig jaar actief is in de winkel.

“Het gaat dus om de grote kaarsen die in principe negen dagen en nachten kunnen branden. De mensen gaan terug naar die oude tradities. Ze branden een kaars om geluk te bekomen of ongeluk af te wenden. Of de coronacrisis hier iets mee te maken heeft? Ja, daar ben ik wel zeker van. Sinds die tweede coronagolf goed en wel op gang is gekomen, verdubbelde de verkoop van die noveenkaarsen zo ongeveer.”

Heilige Rochus en heilige Rita

“Vooral de kaarsen met de beeltenis van de Heilige Rochus, die destijds werd aanbeden om de pest weg te houden, zijn populair. Net als die met de Heilige Rita op, de patrones van de Hopeloze Gevallen.”

Tijdens ons bezoekje aan de winkel is het er behoorlijk druk, een pak drukker dan we zouden verwachten in een periode waar er nauwelijks toeristen op stap zijn in Brugge en ook de lokale bevolking normaal gezien eerder geneigd is binnen te blijven.

“Ik heb hier al maandenlang bijna geen buitenlandse toeristen meer gezien in en rond de winkel”, zegt Barbara. “Wel binnenlandse toeristen, ook uit het Franstalige landsgedeelte. Er komen ook opmerkelijk veel mensen uit Brugge zelf of uit de regio langs.”

Troost, warmte en zingeving

Zoals Rita uit Knokke-Heist, die een kaars met beeltenis van de Heilige Rita komt kopen. “Ik kom hier regelmatig eens langs. Normaal combineer ik het bezoek, vaak samen met mijn zus, met een pannenkoek en een koffie in de stad maar dat kan nu jammer genoeg niet. Ik koop de kaars niet speciaal wegens de coronacrisis, maar wellicht speelt die in mijn achterhoofd toch wel mee”, zegt Rita.

Uitbaatster Barbara Roose geeft ons nog een rondleiding in haar winkel en wijst ons op de kaarsen die ze zelf ‘giet’. “Ja, ik heb een opleiding voor kaarsengieter gevolgd en heel wat van mijn creaties zijn hier ook in de zaak te koop. Ik plaats dan ook bepaalde boodschappen op de kaarsen, afhankelijk van de gelegenheid waarvoor die aangekocht worden. Veel mensen zoeken in deze tijd naar wat troost, warmte en zingeving en het geeft me een warm gevoel hen daarbij van dienst te kunnen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier