Verkoop glazen wolkjes brengt 2.800 euro op voor Boven De Wolken

Stefaan Helderweirt van vzw Boven De Wolken mocht een cheque van 2.8000 euro ontvangen van Birgit Verplancke. Haar vader Franz Verplancke en burgemeester Dirk De fauw ondersteunden de actie. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefaan Helderweirt van vzw Boven De Wolken mocht een cheque van 2.8000 euro ontvangen van Birgit Verplancke. Haar vader Franz Verplancke en burgemeester Dirk De fauw ondersteunden de actie. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wat begon als een kleine actie om geld in te zamelen voor Boven De Wolken is uitgegroeid tot fenomenaal succes. Glasrestauratrice Birgit Verplancke verkocht de voorbije twee maanden 1.400 glazen wolkjes, waarmee ze 2.800 euro voor het goede doel inzamelde. Daar stopt het niet. “De wolkjes worden een deel van ons vast gamma. Ze zijn al lang geen kerstdecoratie maar, maar een troostend attribuut voor mensen die hun kindje verloren”, klinkt het.

Het plan was klein maar nobel eind november. Birgit Verplancke, in het dagelijkse leven glasrestauratrice, wilde 100 glazen wolkjes voor in de kerstboom vervaardigen, om vervolgens te verkopen ten voordele van Boven De Wolken. Die vzw stuurt fotografen – zoals haar broer Wouter – langs bij ouders die hun kindje bij de geboorte verloren, om het intense moment vast te leggen als troostende herinnering. Eenmaal haar actie in de media kwam, explodeerde de vraag. “Vanuit heel Vlaanderen kwamen er bestellingen binnen”, klinkt het. “Van de kust tot diep in de Limburg. Zelfs uit het buitenland was er interesse. Er zijn zelfs wolkjes naar Ierland en zelfs Nieuw-Zeeland verstuurd geworden.”

De voorbije twee maanden werden liefst 1.400 wolkjes verkocht, wat een cheque ter waarde van 2.800 euro voor Boven De Wolken opbracht. “Dat was onverhoopt! Ons doel was 100 wolkjes verkopen aan onze vrienden en familie… En alle 1.400 exemplaren hebben we nog voor Kerstmis kunnen bezorgen, doordat we enkele weekends met man en macht hebben doorgewerkt.”

Troost

En daar blijft het niet bij. “De wolkjes worden een vast onderdeel van ons gamma en zullen straks ook via de website van Boven De Wolken en de Waalse tegenhanger Au-delà Des Nuages besteld kunnen worden”, zegt Birgit Verplancke, die nu steevast aangesproken wordt als de ‘madam van de wolkjes’. “Ze zijn al lang geen kerstdecoratie meer, maar wel een permanent troostend attribuut voor mensen die hun kindje verloren. Mensen bestellen het om in het kamertje van hun kindje te hangen of bij de urne of het grafje te plaatsen.”

700 verhalen

De nood is hoog, merkt Birgit. “De voorbije dagen zijn er al 30 extra bestellingen bijgekomen… Van de 1.400 wolkjes die we verkochten, hebben we 600 à 700 heel aangrijpende verhalen gehoord. Dat had ik wel onderschat hoeveel dit voorkomt en hoe zwaar het me zelf telkens raakte. Zo herinner ik me het verhaal van een vrouw die mijn broer Wouter als fotograaf bij haar langs kreeg. Of een dame die in 1986 haar kindje verloor, daarna niet meer mocht zien en het daar nog altijd moeilijk mee heeft. Zij bestelde een wolkje, met daarop de datum van die dag. Voor haar bood het een soort van troost. Dat had ik twee maanden geleden, toen ik met die actie startte, echt niet verwacht.”

Een wolkje kost 7 euro (gepersonaliseerd 7,5 euro) en kan besteld worden via https://birgitverplancke.be/boven-de-wolken-2/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.