https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Verkochte Sea King maakt eerste testvlucht in Koksijde

© (Foto Brecht Vandecasteele)
Redactie KW

Na bijna drie jaar geparkeerd te staan maakte op donderdag in de vooravond de eerste Sea King (RS02) een testvlucht vanaf de luchtmachtbasis van Koksijde. Ook de tweede Sea King (RS04) zal binnen enkele dagen vliegklaar zijn voor een testvlucht. Het zijn voorlopig de laatste stappen vooraleer de beide helikopters koers zetten naar hun nieuwe eigenaar Historic Helicopters in Engeland.

In maart 2019 werd officieel afscheid genomen van de legendarische Sea King bij de Luchtmacht. Twee machines werden te koop aangeboden en onder impuls van flight engineer Brecht Vandecasteele bracht Historic Helicopters het winnende bod uit. De voorbije maanden werd er achter de schermen hard gewerkt om de administratieve hordes te nemen. Daarbij zijn de beide helikopters in het luchtvaartregister ingeschreven als OO-SEE en OO-KNG, werden de pilotenlicenties goedgekeurd en verkreeg Historic Helicopters ook de toestemming om te mogen testvliegen vanaf Koksijde.

Vorige week streek dan een team van Engelse technici neer die werd aangevuld met voormalige techniekers van onze Sea Kings in de loods waar ze al drie jaar werden bewaard. De afgelopen dagen stond vol van onderhoudstaken en inspecties. Alle radio’s en elektrische systemen werden getest. De motoren hebben een onderhoudsbeurt gehad, het oliepeil is correct afgesteld, de compressor en de motor zijn gewassen. Het gemotiveerde team slaagde er in om in slechts enkele dagen de helikopter klaar te krijgen voor luchtwaardigheidsinspectie met als orgelpunt een uitgebreide testvlucht in de ruime regio.

De tweede helikopter kampte nog met een technisch probleem, maar met de nodige wisselstukken zal ook deze binnenkort weer kunnen opstarten en het testprogramma afronden. (TB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.