Verkeersveiligheid sleutel voor ontsluiting De Notelaar in Oedelem

Het schepencollege lichtte maandagavond kort de plannen toe over de renovatie van de gemeenteschool. Een concrete datum is nog niet aan de orde. © Regi
Redactie KW

Nadat het renovatiedossier over gemeenteschool De Notelaar werd voorgesteld, is de reactie van oppositiepartij N-VA niet mals. “Het nieuwe bestuur schuift de renovatie op de lange baan. Het dossier is nochtans volledig klaar”, aldus N-VA-fractieleider Gijs Degrande. Op donderdag 28 maart licht het college de plannen verder toe op de gemeenteraadszitting.

Een aantal nieuwe wendingen noodzaakte een nieuwe uitwerking van het dossier dat al op 15 november 2018 op tafel lag. Er is nood aan een renovatie van de gebouwen van de buitenschoolse kinderopvang en een polyvalente zaal voor Oedelem.

Met de nieuwe legislatuur in zicht werd het dossier uitgesteld naar de gemeenteraad van donderdag 28 maart. “Het vorig dossier was helemaal niet slecht”, zegt burgemeester Jos Sypré. “Maar er zijn toch enkele toetsen, die wij eraan willen geven. Nu het plan opnieuw op tafel ligt, wordt alles met de architect bekeken. Het dossier is bestudeerd en er is een doorstart voorbereid.”

Polyvalente zaal

Concreet zijn de gebouwen, waarin de buitenschoolse kinderopvang (BKO) gevestigd is, toe aan renovatie. “Een mogelijkheid is om dit te integreren in de school. Tevens is er in Oedelem nood aan een polyvalente zaal na het wegvallen van de parochiezaal. Deze polyvalente ruimte kan meegenomen worden in de verbouwing van de gemeenteschool. Zo zullen verenigingen deze ruimte kunnen gebruiken zowel tijdens als na de schooluren. Deze nieuwe wendingen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.”

Dossier van de polyvalente zaal vertraagt de nodige renovatie van de gemeenteschool

Volgens oppositiepartij N-VA wordt het dossier door de bijkomende plannen voor onbepaalde tijd uitgesteld. “Niets is nog zeker”, zegt Gijs Degrande, fractieleider van N-VA. “Wat blijft er nog over van de belofte van de linkse CD&V-Groen-SP.A-coalitie? In haar bestuursakkoord begin januari lezen we nog: ‘We verbinden ons loyaal tot het uitvoeren van het bouwproject van gemeenteschool De Notelaar’. Amper twee maanden later weigert de nieuwe meerderheid die plannen uit te voeren.”

Verkeersproblemen

Doorn in het oog is het plan voor de nieuwe polyvalente zaal in Oedelem. “Het dossier staat nog in zijn kinderschoenen en vertraagt de broodnodige renovatie van de gemeenteschool. De keuze om die te integreren in de gemeenteschool is niet doordacht. Is er een analyse gemaakt van de parkeer- en verkeersproblematiek die een dergelijke nieuwe functie zal veroorzaken? De situatie is nu al problematisch.”

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 28 maart geeft de burgemeester meer uitleg over de ontsluiting aan de achterkant van de school. “Voor de verkeersveiligheid wordt dit zeer belangrijk. Dit hebben we al lang voorbereid. Er moeten nog enkele zaken uit de weg worden geruimd, maar ik voorzie dat alles zal geregeld kunnen worden”, aldus Jos Sypré. (Reginald Braet en Niels De Boysere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier