Verjaardagsfeest Piet Swerts uit Varsenare wordt met een jaar uitgesteld

De feestelijkheden rond de 60ste verjaardag van componist Piet Swerts uit Varsenare worden een jaartje uitgesteld. Wel kreeg hij het voorbije weekend op Klara wat speeltijd. Maar op 20 november 2021 mag hij het live nog eens overdoen.

Piet Swerts viert met uitstel zijn 60ste verjaardag. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Piet Swerts volgde compositie en orkestratie aan de campus Lemmens bij de onderzoekseenheid Music & Drama van LUCA School of Arts. Sinds 2006 beheert hij zijn eigen uitgeverij Zodiac Editions. Hij is tevens artistiek begeleider van muziekreizen en concerteert als pianist en dirigent in binnen- en buitenland. Hij kreeg ook de Prijs Muziek Vocaal van Provincie West-Vlaanderen voor “A symphony of Trees”, een muzikale reflectie over Passchendaele 1917 waarbij 350 koorzangers betrokken waren. “Uiteraard heb ik veel te danken aan de Koningin Elisabethwedstrijd, want daar is het in 1987 allemaal begonnen. In 1993 werd mijn vioolconcerto ‘Zodiac’ uit 154 werken uit 28 landen geselecteerd als plichtwerk voor de deelnemers. Het creëren van mijn eigen Marcuspassie datzelfde jaar was ook onvergetelijk. Maar mijn eerste echte hoogtepunt is misschien wel de opera ‘Les liaisons dangereuses’, die eind 1996 in première ging. Een andere mijlpaal is ‘A Symphony of Trees’, die in 2017 ter herdenking van de slag van Passendale werd gespeeld in de kathedraal in Ieper. Daar heb ik zeven jaar aan gewerkt. Toen het in première ging met 300 koorzangers, 66 kinderstemmen, 2 solisten en een symfonieorkest, was het puur kippenvel.”

Uniek concert

Het was de bedoeling om op zijn 60ste verjaardag een concert te brengen enig voor Jabbeke. Samen met een tiental strijkers van het Ataneres Ensemble zou hij een gevarieerd programma brengen die zijn lange carrière zou belichten. Speciaal gearrangeerde eigen werken zoals Rotations (bekroond als opgelegd werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd Piano 1987), Lake of Love (verklankt de romantiek in Brugge rond het Minnewater) of Drive (Extended), in 2010 bedoeld voor alle muziekleerlingen van het Conservatorium in Leuven naar aanleiding van 175 jaar Conservatorium, zouden ten horen gebracht worden. Dit alles op een rechtsnarige Maenevleugel, een uniek muziekinstrument gebouwd in Ruiselede, met een rijk klankenpalet. Piet wou via zijn jubileumconcert mensen bekoren tot de klassieke muziek. Veel mensen zijn gewoon nog nooit in aanraking gekomen met de live-uitvoering van klassieke muziek. Als ze alleen al de strijkers horen, zijn ze vaak verkocht. “Bovendien wordt mijn eigen werk vaak filmische muziek genoemd, redelijk toegankelijk. Saai is het dus in geen geval, je moet het gewoon een kans geven.”

‘P. S. It’s all music’ gaat door op zaterdag 20 november 2021 in het VTC Jabbeke. Kaarten zijn te verkrijgen via via reservaties.jabbeke.be of in&uit Brugge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.