Verhuizing Tieltse boerenmarkt leidt tot verdeelde meningen

Redactie KW

Hoort de Tieltse boerenmarkt nu thuis aan het belastinggebouw in de Tramstraat, waar hij zaterdag voor het eerst in vier jaar weer neerstreek, of toch op de Markt? De meningen van marktkramers en bezoekers zijn uiterst verdeeld.

De boerenmarkt is bijna 40 jaar jong en stond in het verleden voor langere periodes aan het zwembad, aan het belastingengebouw op het einde van de Tramstraat en de voorbije vier jaar op de Markt. Sinds zaterdag moeten Tieltenaren voor groenten, fruit en andere artisanale waren weer in de Tramstraat zijn.

Het stadbestuur houdt tot midden september ter gelegenheid van 20 jaar Hallentoren op de Unesco-Werelderfgoedlijst rondleidingen in het weekend en wil dat het belfort in al zijn glorie kan stralen, zónder kramen in de buurt. “We belemmerden het uitzicht op het belfort maar weinig, aangezien we netjes aan één kant stonden”, zegt boerenmarktstichter Etienne Cool, die liever op de vroegere locatie was gebleven.

“Meeste collega’s tevreden”

Ivan D’Halluin, handelaar en voorzitter van het boerenmarktcomité, is tevreden over de eerste marktdag na de verhuizing. “Het was misschien niet over de koppen lopen, maar dat is het nooit in de vakantie. Ik denk niet dat we meer verkocht zouden hebben aan de Hallentoren. De meeste collega’s zijn tevreden, maar de echte evaluatie zullen we pas kunnen maken na augustus.”

Er is dus geen eensgezindheid bij de marktkramers, maar ook niet bij de bezoekers. Navraag leert dat de een zweert bij zijn koffie op de Markt nadat er groenten en fruit werden gekocht, terwijl de ander snel zijn boodschappen doet met de fiets en totaal niet zit te wachten op ‘randvertier’.

Begin september bevraging

Schepen van Markten en Foren Hedwig Verdoodt zegt volkomen te begrijpen dat de marktkramers in hun keuze voor een welbepaalde locatie vooral naar hun eigen portemonnee kijken. Begin september organiseren de stad en de marktkramers een bevraging bij de bezoekers en die zal in grote mate bepalen of de Tieltse boerenmarkt op het einde van de Tramstraat blijft dan wel terugkeert naar de Markt.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier