Verhuizing marineopleidingen naar Oostende geen probleem voor Brugge

Redactie KW

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vindt het geen probleem dat een deel van de marineopleidingen Zeebrugge verlaten voor Oostende. “Ook Oostende mag een stuk van de ‘militaire koek’ krijgen”, vindt hij.

Gisteren kondigde de Marine aan dat het alle mijnenbestrijdingsopleidingen wil centraliseren in een ‘Navy Academy’ in de kazerne Bootsman Jonsen in Oostende. Vandaag vind je daar al de Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsschool Eguermin, maar ook alle technische en onderhoudsopleidingen komen tegen 2024 over van Zeebrugge naar Oostende, waardoor de staf er aangroeit van 45 tot zo’n 200 mensen.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vindt het niet erg dat dit deel van de Marine Zeebrugge verlaat. “Dit is uiteraard een vrije keuze van de militaire overheid”, reageert hij. “Maar het operationele van de Marine blijft in Zeebrugge als NAVO-haven. Dit betekent dat alle schepen, zowel de fregatten, ondersteuningsschepen en de mijnenbestrijdingsschepen in Zeebrugge blijven. Ook de finale afwerking en het onderhoud van de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor België en Nederland zal in Zeebrugge gebeuren. We kunnen dus duidelijk stellen dat de economische meerwaarde in belangrijke mate in Zeebrugge gerealiseerd wordt. De militaire overheid is overigens vragende partij om ook nog een uitbreiding te realiseren in Zeebrugge. Ook de kazerne Sint-Kruis is en blijft een belangrijk opleidingscentrum. Er is dus zeker geen probleem dat Oostende ook een stuk van de ‘militaire koek’ krijgt.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier