Verhuist Brugse moskee tijdelijk naar leegstaand winkelcentrum in Fort Lapin?

De huidige moskee in de Diksmuidse Heirweg in Sint-Andries is in het post-coronatijdperk niet voorzien op 600 deelnemers aan het vrijdaggebed.©Davy Coghe Davy Coghe
De huidige moskee in de Diksmuidse Heirweg in Sint-Andries is in het post-coronatijdperk niet voorzien op 600 deelnemers aan het vrijdaggebed.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De verantwoordelijken van de Brugse Moskee hebben contact gezocht met de eigenaar van het leegstaande winkelcentrum in Fort Lapin, in de hoop om hun gebedshuis daar tijdelijk onder te brengen. De huidige moskee in de Diksmuidse Heirweg in Sint-Andries kraakte voor de pandemie uit zijn voegen.

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) luidt de alarmbel: “De stad wil die verhuis faciliteren via een herziening van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Want de moslimpopulaitie in Brugge en omgeving is fiks gegroeid. Het vrijdaggebed lokte voor corona 600 moslims. Bovendien gaat het om een niet-erkende moskee: er is geen controle op de boekhouding, mogelijke buitenlandse financiering en op wat gepredikt wordt tijdens het vrijdaggebed.”

Geen aanvraag

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) slaat Stefaan Sintobin de bal mis: “Er is geen aanvraag van de Brugse moskee binnen om te verhuizen naar Fort Lapin. De Stad heeft trouwens geen enkele intentie om het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan te wijzigen, zodat er op die plek een moskee toegelaten wordt. De eigenaar van het lege winkelcomplex heeft wel gevraagd om het structuurplan te veranderen naar zone voor wonen en winkelen. Nu zijn er enkel winkels toegelaten, maar de projectontwikkelaar zou graag een combinatie wensen van beiden. Dat betekent geenszins dat dit de weg vrijmaakt naar een moskee op die plek. Gebedshuizen vallen urbanistisch onder de zogenaamde ‘blauwe zones’, dat zijn plekken voor openbaar nut. En die zijn schaars in Brugge, bijgevolg is de moskee al vijf jaar vruchteloos op zoek naar een nieuwe locatie.”

“Sowieso is de huidige moskee in de Diksmuidse Heirweg te klein geworden, ze zorgt voor overlast in de buurt. De korpschef van de lokale politie vindt dat de moskee een nieuwe locatie moet hebben, eenmaal de beperkende coronamaatregelen opgeheven zijn. We hebben vernomen dat de imam van de moskee al verkennende gesprekken gehad heeft met de eigenaar van het winkelcomplex van Fort Lapin. In principe zou de moskee tijdelijk, in afwachting van de realisatie van het nieuwe ruimtelijk plan, het bemachtigen van een omgevingsvergunning en de afbraak van de gebouwen, op die plek kunnen ondergebracht worden. Voor maximum twee jaar, want zo lang duurt die procedure.”

Interpellatie

“Maar we hebben hiervoor als stadsbestuur nog geen aanvraag binnen gekregen. De moskee heeft hiervoor wel een vergunning van de stad nodig. Momenteel worden enkele leegstaande winkels gehuurd door onze dienst onderwijs, als tijdelijke oplossing voor de lokalennood van onze stedelijke scholen. Wellicht heeft dat de imam op ideeën gebracht. Hoe dan ook, dit zou geen definitieve oplossing zijn voor de moskee”, aldus Dirk De fauw. Stefaan Sintobin is van plan om over dit dossier te interpelleren tijdens de eerstkomende gemeenteraad eind februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier