Vergeten ontmoetingscentrum wordt nieuwe trekpleister in Mariakerke

Foto EFO
Redactie KW

Een vergeten ontmoetingscentrum in de Vredestraat wordt deze zomer een plek voor gezinnen en kinderen. Vanaf dit najaar wordt er kinderopvang georganiseerd.

“In een ver verleden was hier een gasopslagtank. Toen die werd afgebroken, gaf Electrabel de site een nieuwe invulling en plaatste er een gebouw”, zegt Louise-Marie Ballegeer, een van de initiatiefnemers achter vzw De Klisse. “Dat gebouw was voorzien van alle comfort: een goed uitgeruste bar, toiletten, ontspanningsruimte en terras, weliswaar enkel toegankelijk voor de gepensioneerden van Electrabel.”

“Na de privatisering van Electrabel werd het gebouw, in het hart van Mariakerke, niet meer gebruikt. ‘Oost West Thuis Best’ herinnert er aan vervlogen tijden. Vzw De Klisse kocht het gebouw en heeft er plannen mee. “We willen hier dit najaar kinderopvang organiseren en er een ontmoetingspunt van maken voor jonge ouders en buurtbewoners. Er zal verbouwd worden en plaats zijn voor 18 kinderen”, zegt ook Noëlla Seghers.

Opendeurweekend

In afwachting van de kinderopvang wordt de site nu al opengesteld voor de buurt met ontmoetingsdagen, een speelruimte voor kinderen en komend weekend een opendeurweekend.

“We willen hier mensen bijeen brengen”, zeggen de eerste vrijwilligers Saar en Jill. Deze week was er een try-out met het volgen van het WK voetbal op groot scherm.

De Klisse start nu met een zomerbar in de weekends en bij mooi weer, petanquewedstrijdjes, een spel zonder grenzen en veel activiteiten voor kinderen. Men wil zich ook snel focussen op het maatschappelijk doel: diensten leveren aan kinderen en gezinnen en liefdadigheid, zonder als ontmoetingscentrum in concurrentie te treden met de andere (stedelijke) ontmoetingscentra.

Schepen Tom Germonpré (SP.A) was van meet af aan betrokken: “Uiteraard is zo’n initiatief welkom. Via het systeem van samenwerkende onthaalouders, dat ook al op andere plaatsen in de stad wordt toegepast, kan hier perfect kinderopvang georganiseerd worden.”

“Als stad steunen we dit initiatief alvast financieel. Ook zij kunnen rekenen op een subsidie van 2000 euro per kindplaats of 36.000 euro.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier