Zwevezeelse Hondenschool De Gezellige Blaffers start lessen weer op

De Gezellige Blaffers starten geleidelijk aan weer op. © foto Nele
Redactie KW

Yvan Callewaert is de oprichter en de huidige voorzitter van de hondenschool De Gezellige Blaffers. Voor het eerst in al die jaren maakte hij een verplichte sluiting mee en dit wegens corona. Gelukkig mag de hondenschool geleidelijk aan de lessen opnieuw opstarten.

“Ik ben de oprichter van De Gezellige Blaffers en daar ben ik wel fier op”, vertelt voorzitter Yvan. “De hondenschool staat open voor alle rassen en dit om lessen of trainingen te volgen. Men kan eventueel deelnemen aan sportwedstrijden. We werken onder drie disciplines: gehoorzaamheid, agility en schapendrijven. Dagelijks kan je mij wel ergens vinden op het terrein of in de kantine. Ik ben voorzitter, probeer alles in goede banen te leiden en ben ook lesgever. Na jaren les te geven en dit vol goesting te doen viel plots alles hier compleet stil. Daar had ik het wel moeilijk mee. Corona is een raar beestje. Toch begrijp ik de maatregelen want gezondheid gaat voor alles.”

Alles afgelast

Door de opmars van het coronavirus werd beslist dat ook de hondenschool de deuren moest sluiten. “Op vrijdag 13 maart vond de laatste training plaats. De wedstrijden voor het hele seizoen werden volledig afgelast. Onze club beschikt over 170 leden en voor velen was dit een echte ramp. Hun geliefde hobby viel in het water, hun uitlaatklep was zoek en de honden waren hun gewone doen kwijtgespeeld.”

Veel hondenbaasjes kwamen mij raad vragen omdat hun hond vreemd deed

“Voor de pups is dit erg. Tot aan de leeftijd van 16 weken verkeren zij in de socialisatieperiode. Dan is het goed om de pup goede manieren aan te leren. Na 16 weken wordt de opdracht om iets positiefs aan te leren al een stuk moeilijker. Vele hondenbaasjes sloegen in paniek en kwamen mij meerdere keren om raad vragen omdat hun hond vreemd deed, schrik kreeg of zelfs agressief. Het moeilijkste voor mij was toen dat ik de mensen wilde helpen maar dat niet mocht.”

Kleine groepen

Na weken zonder training mogen ze opnieuw opstarten. Dit weliswaar onder veilige omstandigheden, maar niemand heeft daar problemen mee. Tijdens de sluiting ging Yvan aan de slag om de kantine een opfrisbeurt te geven. “Toen ik hoorde dat wij opnieuw mochten heropstarten, had ik schrik. Schrik van hoe ik de maatregelen kon waarmaken. Gelukkig verloopt alles prima. We hebben nu een aparte in- en uitgang en aan de ingang staat een coördinator die de juiste richtlijnen meegeeft.”

Toeschouwers zijn niet toegelaten. Na de training gaat iedereen onmiddellijk naar huis. We werken met kleine groepen en het grote voordeel is dat alle trainingen in open lucht plaatsvinden. Door de sluiting van corona werd onze kantine helemaal vernieuwd. Voor mij was dit een zinvolle tijdsbesteding en op die manier kon ik toch nog iets betekenen voor de hondenschool. Momenteel probeer ik de leden zo goed als mogelijk te motiveren om verder af te komen naar onze hondenschool, ook al is het les volgen niet zo evident. Voorlopig verloopt alles prima en ik hoop dat dit zo mag blijven.” (NS)

Opgericht op: 3 januari 1984 door Yvan Callewaert

Voorzitter: Yvan Callewaert

Ledenaantal: 170

Ligging: Vrijgeweidstraat 26 Zwevezele.

Disciplines: Er is keuze uit lessen gehoorzaamheid, agility en schapendrijven en dit zowel in groep of als privéles.

Info: www.dgbzwevezele.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.