Zonta voert actie tegen geweld op vrouwen en deelt chocolade uit aan woon-zorgpersoneel

De leden van Zonta Club Waregem in betere tijden. © gf
Redactie KW

Sinds 2012 doet Zonta Club Waregem mee aan de UN Women-campagne ‘Orange the World’, die bekende gebouwen even oranje laat kleurt voor enkele dagen. Hiermee tracht de serviceclub van actieve, ondernemende dames dit taboeverhaal stevig op de kaart te zetten.

“Want vergis u niet, seksueel en intra-familiaal geweld komen ook bij ons té frequent voor, en dit moet bespreekbaar gemaakt worden”, aldus Ingeborg Delmulle, voorzitter van de Waregemse Zonta-afdeling. “Zo zullen we voor de actie ’16 dagen tegen geweld op vrouwen’ verschillende bekende gebouwen in Waregem oranje verlichten, zoals de watertoren en het gebouw Eribo, maar ook onze flyer komt op het infobord aan de Expo om hier de nodige aandacht op te vestigen. Daarnaast zullen we campagne voeren via sociale media: Facebook, Instagram, onze website. Helaas kan, door de strenge coronamaatregelen, onze infostand die we wilden organiseren op de zaterdagmarkt van 28 november niet doorgaan.”

Het is bovendien niet het eerste evenement dat ze door Covid-19 niet konden organiseren. “Onze sprekersavond met luitenant kolonel Katrien D’Hert hebben we noodgedwongen een jaar moeten verzetten, naar 11 maart 2021. Ook de jaarlijkse cavastand met zelfgebakken lekkernijen op de Jaarmarkt kon niet doorgaan. En onze filmavond, die normaal eind oktober plaatsvindt, hebben we vervangen door een verkoop van chocoladefiguren.”

Virtuele vergadering

“De pandemie dwong ons om even stil staan, maar het gaf evenzeer een aanleiding voor meer creativiteit. Ik ben dan ook zeer tevreden met het resultaat. Zo gaan onze vergaderingen nog steeds door, weliswaar digitaal. Sinds we overgeschakeld zijn naar virtuele vergaderingen, zorgen we bovendien voor afhaalmaaltijden van Het Landhuys voor al onze leden”, zegt Ingeborg.

“Van in het begin zocht iedereen mee naar alternatieve acties die we daarna samen uitwerken. Op die manier konden we dit jaar toch een aantal goede doelen blijven steunen, zoals de voedselbank ‘t Kelderke, de borstkliniek Waregem, Make-a-Wish en het Rode Kruis Waregem. Hiernaast hebben we beslist om eenmalig alle personeelsleden van alle woonzorgcentra van Groot-Waregem een chocoladefiguur te schenken als appreciatie voor hun goede zorgen. We gaan dat doen op vrijdag 27 november.”

“Schrik voor het voortbestaan van Zonta Waregem hebben we dus niet, integendeel we denken al volop na over alle mogelijke activiteiten voor na de pandemie, aangezien het nu moeilijk is om nieuwe leden aan te werven. Met het spreekwoord ‘als je snel wil gaan, ga alleen, als je ver wil ga, ga samen’ in het achterhoofd, heb ik dan ook alle vertrouwen om met deze hechte groep straks onze tiende verjaardag te vieren in 2022”, besluit Ingeborg Delmulle.

(GDW)

Info: www.zontawaregem.be of 0476 33 44 32.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier