Zeilclub RBSC breekt clubhuis af en bouwt 150 meter verder: “Plaatsmaken voor nieuwe sluis in Zeebrugge”

Het huidige,nog recente, clubhuis van RBSC moet plaats maken voor de nieuwe sluis. © Filip Dujardin
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

De Royal Belgian Sailing Club vraagt een omgevingsvergunning aan voor een nieuw jachthavengebouw op de Omookaai. Dat is opmerkelijk want het huidige, moderne clubhuis Alberta staat er pas tien jaar. “Wij verhuizen dichter naar de Rederskaai omdat we plaats moeten maken voor de ontwikkeling van de nieuwe zeesluis”, zegt algemeen coördinator Patrick Demesmaeker. De nieuwbouw komt naast het jachthavenkantoor en administratief centrum van RBSC.

De Royal Belgian Sailing Club (RBSC) werd in 1863 opgericht in de regio Gent. In 1951 kreeg de vereniging het beheer over de jachthaven van Zeebrugge toegewezen. In 1963 vierde RBSC haar eeuwfeest met onder andere in Zeebrugge een indrukwekkende vlootparade in aanwezigheid van haar erevoorzitter, de latere koning Albert II.

Vanaf 1985 werden door de uitbreiding van de handelshaven en de toename van de beroepsvaart, een aantal sportieve zeilactiviteiten naar de strandclubs in Duinbergen en Het Zoute verlegd. De jachthaven in Zeebrugge bleef een sterke basis en werd vanaf 1996 uitgebreid.

2.300 leden

“Onze vereniging telt in totaal 2.300 leden die op vijf locaties actief zijn: de jachthaven van Zeebrugge, twee stranden in Knokke-Heist en twee plaatsen in Gent”, zegt algemeen coördinator Patrick Demesmaeker. “In Zeebrugge hebben we twee gebouwen.”

“Enerzijds aan de Rederskaai het jachthavenkantoor met erboven ons administratief centrum, anderzijds aan de Omookaai ons clubhuis Alberta naast de toegang van de jachthaven naar de havengeul. Het clubhuis moet nu wijken om plaats te maken voor de nieuwe Visartsluis.”

Raad van State

Zolang er tijdens het uitdenken van het sluisproject geen duidelijkheid was over het voortbestaan van de toegang naar de jachthaven, tekenden de twee Zeebrugse zeilclubs – RBSC en de Brugse Zeil- en Yacht Club (BZYB) – bij de Raad van State protest aan. In juni 2021 stopten ze hun procedure nadat ze van de Vlaamse overheid garanties voor de toekomst van de jachthaven hadden gekregen.

Tegelijk werd ook een akkoord bereikt voor de nabijgelegen scheepshersteller en metaalatelier Gardec. Daardoor was het complexe project Nieuwe Sluis Zeebrugge niet langer geblokkeerd.

Restaurant

RBSC vraagt nu een omgevingsvergunning aan voor een nieuw clubhuis langs de Omookaai, een 150-tal meter dichter naar de Rederskaai. Op die plaats staat een vergunde betonnen kuip van 983 vierkante meter. Het plan omvat een nieuw jachthavengebouw van twee bouwlagen.”

“Op niveau -1 komen alle jachthavenfaciliteiten: werkplaats, opslag, technieken en sanitaire ruimtes waaronder douches en kleedkamers. Daarnaast komt een plaats voor onder meer boten, een fietsenstalling en afvalberging.

Op niveau 0 komt het clubhuis, bestaande uit een restaurant met bar dat ook voor niet-leden toegankelijk zal zijn. De grote vergaderruimte annex leslokaal zal alleen voor organisaties van RBSC dienen. Het gebouw krijgt een veranda en een terras met luifel. Op het dak komen zonnepanelen.

Over het ontwerp van BVDL Architecten uit Waregem werd voorafgaand overleg gepleegd met de Stad Brugge en het agentschap Maritieme Dienstverlening Kust (MDK).

Modern pareltje

Wat er met het huidige clubhuis Alberta zal gebeuren, is niet bekend. De constructie van de Gentse architect Wim Goes is een modern pareltje uit 2012. Het lijkt zonde om een gebouw van tien jaar al af te breken zonder het een nieuwe bestemming te geven. “We hebben er nog geen plannen mee. Misschien vinden we iemand die de constructie op een andere plaats wil heropbouwen”, zegt Demesmaeker.

Het openbaar onderzoek van de vergunningsaanvraag loopt tot zaterdag 21 januari 2023. De stad Brugge moet uiterlijk 30 maart 2023 over de aanvraag oordelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier