WTC Jabbeke springt al 50 jaar op de koersfiets

Danny Mouton.© Davy Coghe
Danny Mouton.© Davy Coghe
Redactie KW

In januari 1971 werd in Jabbeke een wielertoeristenclub opgericht. Sterkhouder Danny Mouton stond mee in voor de Jabbeekse mountainbikeroute en de gemeentelijke Romain Maesfietslus. Maar de fervente wielertoerist kijkt toch vooral uit naar het moment dat hij, samen met de bende, terug op de koersfiets kan.

“WTC Jabbeke werd eigenlijk officieel opgericht op 15 januari 1971. Het was het begin van de opkomende wielerclubs en het sociaal contact was even belangrijk als het afleggen van de fietskilometers. Na de rit dronken we telkens samen een pintje”, lacht Danny Mouton. “Om de nodige centen bijeen te krijgen, werden in het begin kaartingen en koers op rollen georganiseerd. Nu zijn onze cyclocross- of mountainbiketochten, naast goede sponsors, een belangrijke bron van inkomsten. De club is in de loop der jaren enorm gegroeid. WTC Jabbeke is en blijft wel een vriendenbende.”

“Momenteel tellen we 84 leden, waarvan maar liefst 21 dames. Het wielergebeuren kent meer en meer belangstelling én inderdaad heel wat dames worden door hun partner gemotiveerd om ook op de koersfiets te springen. En wij zijn als club aan het einde van een episode. Zowel onze secretaris Bertrand Verschaeve als Johan Naeyaert, die instond voor het bepijlen van de wegritten, nemen afscheid van de club. Het wordt niet gemakkelijk om deze taken ingevuld te krijgen.”

Klassiekers

Ook voor WTC Jabbeke was 2020 een vreemd jaar. “In principe houden we van maart tot eind september zondagritten op de weg. Maar daarnaast zijn er ook groepsactiviteiten met de mountainbike. Vooral in de winter kennen die veel bijval. In ons 50ste seizoen hebben we bijna alles moeten annuleren, enkel de weekends en de reis naar Portugal voor de mtb-ers is kunnen doorgaan. In mei organiseren we de Memorial Danny Jonckheere, waarbij er zowel ritten voorzien zijn op de koersfiets als op de mountainbike. Dit is nu ook nog allemaal onzeker”, aldus nog Danny Mouton, die samen met partner Marijke Genouw en onder andere Miguel Ghekiere al deelnam aan diverse wielertoeristenklassiekers zoals de Marmotte (Franse Alpen) of de Maratona dles Dolomites in dat Italiaans hooggebergte. “Deze rit beschouw ik eigenlijk als mijn persoonlijk hoogtepunt als wielertoerist”, stelt Danny. “Het is best wel lastig, maar het is ook een ongelooflijk mooie rit doorheen de Dolomieten.”

WTC Jabbeke is ook ingeburgerd in de eigen gemeente en neemt volop het voortouw bij gemeentelijke acties rond het fietsgebeuren. “Op vraag van de sportraad heb ik indertijd samen met enkele andere voortrekkers de Bloso-mountainbikeroute Bossenroute uitgestippeld. Een blauwe en een groene lus doorsnijdt de bossen op en rond het Jabbeekse grondgebied. Daarnaast hebben we in het kader van het Romain Maesjaar een fietsroute uitgestippeld als eerbetoon aan deze Zerkegemse winnaar van de Tour de France. Deze route doet heel wat landelijke wegen in Jabbeke aan en passeert langs de ouderlijke woning van Romain Maes.” (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.