Wielerclub Leie-Cycling uit Beveren-Leie kroont Remi Pappijn tot erevoorzitter: “Vriendschap is de ruggengraat van onze fietsclub”

Op de foto v.l.n.r. het bestuur Bernard Lecluyse, Geert Malfait, Filippo D’Angelo, Hans Meersman, ere-voorzitter Remi Pappijn, Dirk Lefevre, Marc Desmet en eerste schepen Rik Soens. (foto RS)
Redactie KW

Op zondag 31 oktober vond het jaarlijkse eetfestijn van Leie-Cycling plaats. De traditionele afsluiter van het seizoen werd deze keer een extra feestelijke editie. De oprichter van de wielertoeristenclub werd gekroond tot erevoorzitter en omgord met een erelint door schepen Rik Soens.

Remi Pappijn (88) is geboren en getogen Bevernaar. Zijn clubverleden begon in 1964 in Zwevegem waar hij als wielertoerist bij de club De Zwaantjes begon. In de winter van 1971 werd er op aanzet van Remi, samen met Hubert Pappijn, ex-beroepsrenner en Belgisch kampioen André Defoort, gekeken of het mogelijk was om een wielertoeristenclub op te richten in Beveren-Leie. Ze gingen op zoek naar geïnteresseerden en vonden genoeg kandidaten om een club op te richten. Remi zette de papiermolen in gang en eind november werd de club aanvaard door de wielerbond.

Het clublokaal werd café De Sportwereld. De club werd boven de doopvont gehouden en kreeg de naam De Leietoeristen mee, ondertussen Leie-Cycling. Remi ging ook op zoek naar sponsoring voor de kledij en vond die bij Armand Bijttebier. “De club kreeg de kledij bijna gratis”, zegt Remi. “De leden betaalden er een kleine bijdrage voor en zo kregen we ook wat geld in kas.”

Woensdagrijders

Op 7 maart 1972 kon de eerste officiële rit van start gaan met Remi als voorzitter. “Spijtig genoeg kon André Defoort, die in februari plots overleed, dat niet meer meemaken”, voegt Remi eraan toe. Remi, die in 1960 Kartonnage Pappijn had opgericht, kreeg het te druk en bleef voorzitter tot in 1978. Begin jaren 80 richtte Remi ook De Woensdagrijders op. Een vast groepje dat na hun dagtaak, telkens op woensdag om 17.30 uur de zondagsritten ging verkennen.

“In de loop der jaren hebben we ook heel wat prachtige meerdaagse ritten gefietst. Zo zijn we in 1985 naar Rome gefietst. We deden er tien dagen over om de 1.800 km te overbruggen. We werden er verwelkomd op het Sint-Pietersplein door wijlen kardinaal Schotte. Door zijn toedoen mochten we ook op audiëntie bij toenmalig paus Johannes Paulus II”, klinkt het.

“In 1991haspelden we 1.100 km af in zeven dagen om uiteindelijk in Lourdes aan te komen. Verder ben ik tientallen keer op midweek geweest. Zo reden we onder andere heen en terug naar de Ardennen, Nederland, Frankrijk, Duitsland… Allemaal heel mooie herinneringen. Minder mooi was mijn val in Bollezele. Ik was ook getuige toen Hubert Pappijn in Snaaskerke verongelukte en Leon Pappijn in Koolskamp overleed aan een hartinfarct tijdens een fietstocht. Moeilijke momenten die ik ook nooit zal vergeten.”

Achting en respect

“In al die jaren trapte Remi 355.000 km samen”, aldus voorzitter Dirk Lefevre. “Zijn leuze is Als ik kan fietsen… schijnt de zon. Remi draagt het begrip vriendschap diep in zijn hart en dit vormt de ruggengraat van onze club. Iedereen die van zichzelf iets weet af te dwingen, verdient achting en respect. Om al deze redenen wil onze club Remi de titel van erevoorzitter toekennen”, aldus voorzitter Dirk Lefevre.

(RS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.