Wielerclub de Zeevogels op weg naar de 100 leden door coronaboost

Vooraan Ives Loockx (voorzitter) en Werner Snauwaert (penningmeester), achteraan Billy Dewaele (secretaris), Dominique De Coninck (bestuurslid) en Geert Dobbels (ondervoorzitter). Materiaalmeester Francois Willaert ontbreekt op de foto. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wielertoeristenclub de Zeevogels stevent af op honderd leden, en dat is volgens het bestuur deels ook te danken aan corona. “Onze ‘slapende’ leden zijn nu ook allemaal in het zadel gesprongen.”

Wtc de Zeevogels is een van de grootste wielerclubs uit de regio, en de club blijft maar groeien. In tien jaar tijd verdubbelde het ledenaantal. “Corona of niet, ik denk dat ons succes in de eerste plaats toe te schrijven valt aan de vriendschappelijke sfeer binnen onze club. De Zeevogels zijn één grote familie”, zegt voorzitter Ives Loockx. Maar volgens het bestuur kreeg de wielerclub toch ook een extra boost door corona. “De individuele fietser is in het straatbeeld veel talrijker geworden, maar we zien het ook in onze vereniging: velen hebben de fiets herontdekt. Onze ‘slapende’ leden zijn nu allemaal in het zadel gesprongen”, merkt penningmeester Werner Snauwaert op.

Kleine groepen

Het nieuwe wielerseizoen van de Zeevogels ging begin maart van start. “De eerste drie ritten hebben we nog kunnen doen, daarna hebben we twee maanden stilgelegen. Maar tijdens de lockdown zijn veel leden in hun eentje gaan fietsen. Leden die vorig jaar met moeite mee konden, rijden nu vlotjes op kop”, ondervindt bestuurslid Dominique De Coninck.

Veel mensen hebben de fiets herontdekt

Er wordt nu gereden in drie groepen van twintig. Dat heeft met snelheid te maken, maar ook met corona. “Toen we halverwege mei weer samen de weg op mochten, was dat eerst in groepen van maximum twintig. Later werd het versoepeld naar vijftig, maar wij zijn bij die twintig gebleven. Op de start- en stopplaats houden we anderhalve meter afstand, en wordt er gevraagd om de handhygiëne in acht te nemen. Bij het vertrek noteren we de gegevens van de aanwezigen”, zegt secretaris Billy Dewaele. Bijpraten zit er voorlopig niet meer in. “Na elke fietstocht is het recht naar huis”, klinkt het.

Een jaarlijks hoogtepunt voor de Zeevogels, is hun mountainbiketoertocht langs duinbossen, duinen en strand. Elk jaar goed voor zo’n 2.000 deelnemers. “Daarmee zetten we onze gemeente mee op de kaart, maar door corona is de vijftiende editie onzeker. In september volgt nog een nieuw overleg”, zegt Ives. De tijdrit in september is afgelast, de fietsreis naar de Vogezen werd uitgesteld naar volgend jaar.

Ondertussen nadert de club de kaap van honderd leden. De jongste is vooraan in de twintig, Norbert is met zijn 82 de senior. Ook meer en meer vrouwen vinden de weg naar de wielerclub. “Zij voelen zich er thuis omdat de mannen bij ons geen haantjesgedrag vertonen. We zijn wielertoeristen, geen coureurs.”

De Zeevogels vieren in 2022 hun vijftigjarige bestaan. Daarvoor doet de wielerclub nu al een oproep naar oud-leden die er graag bij willen zijn. Zij kunnen zich aanmelden op info@wtc-dezeevogels.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier