Westouterse wandelvoetbal in opmars

De leden van Old Starts Heuvelland. © Eric Flamand Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Heuvelland telt drie voetbalclubs. Twee daarvan beoefenen het klassieke veldvoetbal, één daarvan brengt spelers samen die dat vroeger deden en nu gezien hun leeftijd zijn overgeschakeld op wandelvoetbal. Deze aangepaste vorm van voetbal is gericht op 50-plussers en wordt beoefend op de terreinen van FC Westouter. Jean-Marie Maerten (66) uit De Klijte startte nu twee jaar geleden de Old Stars Heuvelland op.

Het verhaal begint al wat vroeger. Jean-Marie nam deel aan een activiteit van Okra waarbij beweging centraal stond. “De reeks oefeningen werd beëindigd met een partijtje wandelvoetbal. Aangezien ik zelf nog actief was als voetballer sprak ik andere oud-voetballers daarover aan en vormden we samen een club.” Jean-Marie zelf speelde veldvoetbal bij onder meer Reningelst, Nieuwkerke en Poperinge. “Mijn tegenstrevers van toen zitten nu met mij in de ploeg.”

Eerste tornooi

Wandelvoetbal wordt gespeeld met vijf tegen vijf spelers, een wedstrijd duurt vijftien minuten. De Old Stars Heuvelland tellen dertien spelers. “Recent nog hadden we een vrouw in de ploeg. Jammer, maar ze moet nu afhaken met een knieblessure.” Trainen op de aangepaste spelfases doen de senioren zo goed als wekelijks en dit in functie van een wedstrijd of tornooi. Jean-Marie zelf trekt met twee andere spelers wekelijks naar Brugge om ook daar te trainen. “Onze sport beoefenen in de schaduw van het grote Club Brugge, dat heeft wel iets.”

Nu het wandelvoetbal is opgenomen in de werking van Voetbal Vlaanderen hoeft Jean-Marie niet voortdurend meer wedstrijden regelen. “Onze kalender bestaat uit vriendschappelijke wedstrijden en tornooien. We organiseerden begin september nog ons eerste tornooi en met zeven ploegen waren we best tevreden.”

Geen buitenspel

De Old Stars Heuvelland spelen en trainen buiten tot in november. “Daarna kiezen we voor de zaal in de sporthal van Wijtschate. We zijn al een dagje ouder en het weer is vaak bepalend hoe enthousiast we op het veld staan.”

Bijzonder aan het wandelvoetbal is de aangepaste reglementering. “Lichamelijk contact is niet geoorloofd. De bal mag niet boven heuphoogte worden gespeeld en een overtreding wordt bestraft met een indirecte vrije trap. Er wordt ook ingedribbeld als een bal over de achterlijn of zijlijn is gegaan. En buitenspel is niet van toepassing. Er wordt gespeeld zonder keepers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier