Westhoekbikers: van familiepassie tot motorvereniging: “De club is mijn leven, hoewel ik zelf niet met de motor rijd”

Het bestuur van de Westhoekbikers bestaat vooral uit familieleden.© (Foto MVP)
Het bestuur van de Westhoekbikers bestaat vooral uit familieleden.© (Foto MVP)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Westhoekbikers vormen geen clubje met het cliché-imago van stoere langharige bikers, maar is eigenlijk een familieclub met heel wat jonge leden. De familie Scheldeman is erin geslaagd hun vuur en passie voor motoren over te dragen naar gelijkgestemde zielen die er graag samen op uit trekken.

Het verhaal begon toen Robert Scheldeman nog een klein ventje was… “Ik was een jaar of zes toen ik met mijn vader mee naar de motocross mocht”, vertelt Robert. “Mijn vader kluste voor de ondervoorzitter, en ik geraakte gefascineerd door die motoren. Jaren later, ik was dan rond de 20, werd mij gevraagd of ik in het bestuur van de club in Gijverinkhove wilde komen. Maar de oude garde had geen hoge pet op van zo’n jonge snotneus als ik. Toch is het gelukt! In de loop der jaren is er veel veranderd, en uiteindelijk heb ik mijn ontslag ingediend. Maar ik wilde best nog wel deel uitmaken van een club, en toen iemand het idee opperde een eigen club te beginnen, bleef dat in mijn hoofd spelen. Dus heb ik statuten opgesteld, maar ik moest ook een bestuur hebben. Dat werden mijn vrouw Josiane Faes, mijn dochter Wendy, Norbert Blanckaert ( later vervangen door schoonzoon Mike Grisonichi, red. ) en Danny De Vlamynck ( later vervangen door Patrick Callens, red. ). Na 14 dagen waren de statuten goedgekeurd.”

Tweedaagse trial

“Om geld in het laatje te krijgen, organiseerden we onze eerste trialwedstrijd in september 2012 in Mesen onder de naam MTC Zedelgem, want je had daarvoor de steun nodig van een aangesloten club. Dat was een succes, en het tweede jaar deden we dat onder onze eigen naam, de AMC Westhoekbikers. Hoewel ik zelf niet met de motor rijd, is de club echt mijn leven! Ik doe er echt alles voor. Ik zit ook in de nationale sportcommissie van de Belgische Motorrijdersbond. Elk jaar kijk ik samen met alle leden en mijn familie uit naar het Westhoektreffen, de tweedaagse trial op de terreinen van De Brabandere in Veurne. Maar vorig jaar stak corona stokken in de wielen, en ook dit jaar is niets zeker. We hebben wel een vergunning aangevraagd om ook nog een eendaagse te organiseren, maar het is nog afwachten.”

Samen met alle leden en mijn familie kijk ik elk jaar uit naar het Westhoektreffen

Wendy Scheldeman, dochter van Robert, is clubsecretaris. “Er komt heel wat bij kijken”, lacht ze. “Het is wel grappig hoe we eigenlijk zijn gestart als familievereniging! Mama ‘moest’ mee in het bestuur, maar vandaag is ze nog altijd onze enthousiaste materiaalverantwoordelijke.”

Grote passie

“Mijn zus Rina en ikzelf vergezelden papa al als kleuter naar de crosswedstrijden. Ik droomde ervan om motorcrosser te worden, maar ik mocht niet. En toen ik mijn man Tony Finaut leerde kennen, moest ik hem mijn grote passie wel opbiechten. Maar vandaag is hij even enthousiast, en zelfs ons dochtertje Franne (7) is gek van motoren. Ik denk dat met ons pasgeboren zoontje Ibe (4 maanden) de appel ook niet ver van de boom zal gevallen zijn.”

Omdat iedereen een druk leven heeft, werd het bestuur opgesplitst in de afdeling ‘sport’ en ‘toerisme’. John Ruysschaeret en zijn echtgenote Katrien Ameye ontfermen zich over de sport, en Francis Vervaeke en Veerle Deboel leiden toerisme in goede banen. Het overgrote deel van de leden is actief in de sport (trial, supermoto, motorraces, enduro, classics,…). Intussen telt de club ook heel wat leden uit het binnenland.

Weekenduitstap

“Jammer dat er vorig jaar zo veel activiteiten zijn weggevallen”, zucht Wendy. “De nieuwjaarsreceptie, ons jaarlijks eetfestijn… De sportwedstrijden in Assen, Nurburgring, Hockenheim werden allemaal geannuleerd… We hebben fantastische herinneringen aan onze laatste weekenduitstap naar Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez! Eigenlijk hadden we plannen om dit jaar naar Engeland te trekken, maar de kans is klein dat dit zal lukken… Maar we zullen al blij zijn als de overheidsmaatregelen weer wat soepeler zullen worden en we alvast in eigen regio eropuit kunnen trekken.” (MVP)

Info op www.amcveurne.be of www.westhoekbikers.be Tel.: 058 62 51 71 info@amcveurne.be algemeen secretariaat: secretariaat@amcveurne.be . Het lidgeld bedraagt 15 euro.

Westhoekbikers

In 2012 besloot Robert Scheldeman, toen nog sportvoorzitter bij KV AMC Gijverinckhove, om zelf een club op te richten, met een aantal familieleden in het bestuur. Het startjaar werd afgesloten met 9 leden, waarbij ook één supermotardpiloot (Dennis Keerman), één toerismepiloot (Mike Grisonichi) en één toerismepassagier (Rina Scheldeman). Het ledenaantal groeide tot zo’n 140 maar door het coronajaar zakte de teller even naar een 100-tal. Intussen zijn er weer nieuwe bikers lid geworden. Sinds vorig jaar heeft de vereniging ook een nieuw clublokaal in café-feestzaal ‘t Nieuw Bulskamp in Veurne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.