Westend Gamers zorgen voor spelplezier in barre tijden: “Nu fan van Yu-Gi-Oh!”

Op foto Franky Van Troostenberghe, Mark Timmerman, Renzo Cambier, Xavier Deschuymere, Michaël Backelandt en Wim D' Haezeleer. © LC
Paul Bruneel

Twintig jaar geleden werd Westend Gamers opgestart in Westende, op vandaag telt de vereniging nog altijd meer dan 100 leden waarvan bijna de helft op regelmatige basis samenkomt om een gezellige kaart- of spelavond te beleven.

We hebben het hier niet over de traditionele kaartspellen als klaverjassen of manillen, maar om de meer moderne versies van kaartspellen zoals Pokémon, Netrunner, Final Fantasy of Yu-Gi-Oh! Om er maar enkele op te sommen. Namen die bij velen misschien vreemd in de oren klinken, maar bij de jongeren en jongvolwassenen heel populair en gegeerd zijn.

Frankie Van Troostenberghe uit Westende is al zijn hele leven verzot op dergelijke spellen of deelnemen aan een quiz en hij was er als uitbater van Frankie’s snoep- en kadoshop in Westende dan ook als de kippen bij om in 2000 deze vereniging van gelijkgestemde spelfanaten op te starten. Pokémon was het eerste spel dat de Westend Gamers op hun actief hadden staan.

“Pokémon is wereldwijd bekend, maar weinig mensen kennen de oorsprong ervan. Het spel werd in 1991 bedacht door Satoshi Tajiri. Hij ging in zijn jeugd graag op zoek naar insecten en deze hobby gebruikte hij later bij het bedenken van Pokémon. Nintendo geloofde in zijn idee en in 1996 werd de droom van Satoshi vervuld en werden de eerste Pokémonspellen uitgebracht.

Een ware rage

In 1998 werd een eerste Pokémonwinkel geopend in Tokio en in 1999 ging de eerste film in première en maakte Europa kennis met Pokémon. Dit alles om maar te zeggen dat we bij de pinken waren want op 14 november 2000 organiseerden we al een eerste Pokémondag in Westende. 20 jonge snaken tekenden present, maar de rage was gestart en de volgende zondagen ontstond er een ware toeloop van Pokémonfans”, zegt Frankie.

Frankie specialiseerde zich in het verkrijgen van speciale kaarten voor zijn gamers en Westend Gamers werd al vlug gekend over heel België.

“We kregen hier jongeren over de vloer van Mechelen tot in Kortrijk en uiteraard ook heel veel gasten uit de regio. Het leuke is dat er niet alleen werd gespeeld of geruild, maar dat er ook mooie vriendschappen zijn ontstaan binnen de Westend Gamers. Er zijn nu nog heel veel mensen van toen die contact hebben met elkaar of nieuwe mensen leren kennen die nu pas het spelplezier hebben ontdekt. Een korte berekening leert dat we hier meer dan 500 verschillende Pokémonspelers aan tafel hebben gehad” geeft Frankie Van Troostenberghe mee.

Goedkoop was het allemaal niet want voor een pakje van 11 pokémonkaarten betaalde je in 2000 al 165 frank (zo’n 4 euro). Voor zeldzame kaarten werden soms hoge prijzen gevraagd op verkoopsites als Ebay of Tweedehands.

De spelrage bleef maar duren en Westend Gamers slaagde erin om de Westendse afdeling te worden van de Yu-Gi-Oh!-liga. Yu-Gi-Oh! is een spel gebaseerd op Yugi, een voor zijn leeftijd klein uitgevallen jongen die regelmatig wordt gepest, maar dan in het bezit komt van een puzzel in de vorm van een piramide. Zodra de puzzel is gemaakt, neemt een eeuwenoude geest bezit van Yugi’s lichaam en gebruikt zijn moed en magie om Yugi te helpen en het goed te doen in het algemeen.

Tornooien organiseren

“In 2005 mochten we in Middelkerke een preselectie Yu-Gi-Oh! Voor het Belgisch kampioenschap organiseren en we kregen de top van ons land over de vloer” glundert Frankie Van Troostenberghe. “Zaal Ter Duinen was te klein en onze vereniging werd immens populair. Ook de jaren erop kregen we de gelegenheid om dergelijke tornooien te organiseren. Samen met deze tornooien en de spellen werden onze eigen speldagen en de Westend Gamers nog populairder.”

Indertijd werd op zondagnamiddag gespeeld omdat het vooral jonge kinderen waren die spelplezier zochten, op vandaag zijn het spelavonden geworden met jongeren van 17 tot 30 jaar.

“Pokémon is opnieuw populair aan het worden en we wilden dit jaar opnieuw starten met Pokémon, maar de lockdown besliste er anders over. Net zoals het merendeel van de andere verenigingen en clubs hebben ook wij van maart tot juni volledig stilgelegen, maar nu zijn we weer van start gegaan met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen” zegt Frankie Van Troostenberghe.

“Het belangrijkste vind ik nog steeds dat we jongeren kunnen samenbrengen, ze van de straat houden en vriendschappen kunnen laten ontstaan.”