West-Vlaamse jeugdverblijven en hostels krijgen meer dan 2 miljoen euro steun om coronaschade te beperken

Spelende kinderen voor de sporthal van De Lork © De Lork

Minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en de minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) trekken 5,175 miljoen euro uit voor jeugdverblijven en hostels, die zwaar te lijden hadden onder de coronacrisis. Wel 2,131 miljoen euro is voor West-Vlaanderen bestemd.

Bijna 600 Vlaamse jeugdverblijfcentra stonden tussen eind oktober 2020 en begin juni 2021 noodgedwongen volledig leeg. Volgens de vzw Vlaams Jeugdherbergen lag de bezetting tussen januari en augustus 2020 op 30 procent van een normaal jaar. In 2021 zakte dat cijfer in dezelfde periode tot 15 procent. Jeugdverenigingen konden ook geen kampen met overnachting organiseren. Ook meerdaagse schooluitstappen, die buiten de vakantieperiodes voor het belangrijkste deel van de bezoekers zorgen, gingen niet door.

“In 2020 en 2021 stonden de jeugdverblijven zoals De Lork gedurende lange periodes noodgedwongen leeg. Ook in de periodes waarin we konden openen, zagen we vaak minder groepen over de vloer komen,” zo zegt Wieland De Meyer, centrumverantwoordelijke van De Lork in Kemmel.

Alle sociaal-erkende jeugdverblijven en aangemelde hostels, kwamen in aanmerking voor deze steunmaatregel en konden een aanvraag indienen tot 1 augustus 2021. Toerisme Vlaanderen ontving in totaal 428 aanvragen tot steun.

“In totaal voorziet de Vlaamse regering nu 5.175.000 euro voor 404 Vlaamse jeugdverblijven en hostels. De steun zal in oktober uitbetaald worden. Daarmee kan de sociaal toeristische sector hopelijk snel deze lange, moeilijke periode achter zich laten. De marges zijn bijzonder klein bij de jeugdverblijven en -hostels. Iedereen moet gebruik kunnen maken van kwaliteitsvolle en betaalbare jeugdinfrastructuur”, vertelt minister Dalle. De financiële steun komt bovenop de 14,1 miljoen euro die de sector vorig jaar kreeg.

West-Vlaamse steun

‘Het valt op dat 41.19% of 2.131.813 euro van het totale steunbedrag aan West-Vlaamse uitbatingen wordt toegekend. Onze provincie had op vlak van jeugdverblijven duidelijk het hardst te lijden onder de crisis. Ik geloof sterk in de veerkracht van de sector en duim voor een goede doorstart. Vanaf september kunnen de jeugdverblijfcentra weer op volle toeren draaien, al missen heel wat West-Vlaamse uitbatingen de buitenlandse jeugd- en schoolgroepen nog. Ik blijf er voor ijveren dat we hier snel duidelijkheid over krijgen,’ zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V). “Het bedrag wordt in schijven uitbetaald,” bevestigt Tom Demeyer, woordvoerder van minister Dalle.

Het gaat over grote en kleine jeugdverblijven die het aantal overnachtingen voor en tijdens corona moesten doorgeven. Een van de begunstigen is De Lork in Kemmel. De Lork zelf is dan ook heel blij met de steun. “ We zijn de Vlaamse overheid erg dankbaar voor de steun. Hierdoor kunnen we onze sluitingsperiode te compenseren, want wij hebben natuurlijk ook doorlopende kosten zoals onderhoudscontracten en het onderhoud van gebouwen. We zullen de steun vooral gebruiken om dat allemaal te betalen. Ook zullen we er toekomstige investeringen mee betalen. Zo zijn we in De Lork aan het nadenken om de sportzaal te verbeteren,” aldus Wieland De Meyer.

Toch zijn de jeugdverblijven vooral blij dat ze weer kunnen openen. “Het geld is dan ook zeer welkom en nuttig al willen we het liefst weer werken zoals het hoort. Zo hoeven we niet te leven van subsidies. Gelukkig lukt dat op dit moment wel. We merken in elk geval dat heel wat scholen, maar ook de vele jeugdgroepen, sportverenigingen of muziekgroepen staan te popelen om opnieuw op uitstap te komen,” vertelt Wieland De Meyer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.