West-Vlaams Showteam moet waterskiplannen bijsturen en rekent op deel van het noodfonds

Het West-Vlaams Showteam brengt iedere zondag een waterskishow in het Klein Strand in Jabbeke. (foto ACR)
Redactie KW

Iedere zondag presenteert het West- Vlaams Showteam op het Klein Strand in Jabbeke om 17 uur hun traditionele waterskishow. “De voorbereiding viel door corona in het water. We hebben vooraf slechts drie weken kunnen oefenen. En we moeten ook in een bubbel van 15 personen blijven.”

Een bubbel van 15 personen. Niet zo evident als je een drietrapspiramide op het water wilt opzetten. “Hiervoor zijn we met twaalf en dus beperkt in wat we doen”, opent voorzitter Lieven Hardy van het West-Vlaams Showteam. “Het is zoeken. We moeten de nodige afstand bewaren en er zijn er ook die schrik hebben om aan een piramide mee te doen waar de afstand moeilijk te garanderen is. En daar hebben we begrip voor.”

Diverse leden van het West-Vlaams Showteam maken deel uit van de nationale ploeg. Die delegatie van 35 personen mocht ons land in maart vertegenwoordigen op het WK in Yarrawonga in Australië, maar corona zorgde ervoor dat het niet kon plaatshebben. “Eens daar werd vanaf de tweede dag alles afgelast. Besmettingen waren er niet in die regio, het was meer uit voorzorg. Maar daar stonden we dan. We bleven wel een week tot we onze vlucht terug hadden en hebben wel een show kunnen opvoeren, zij het zonder publiek, jury, punten of uitslag.”

Sportkampen

Ook de diverse sportkampen van het WVST, deze zomer op het Klein Strand in Jabbeke, konden omwille van corona niet deftig voorbereid worden. “Daarnaast waren we de schoolsportdagen kwijt, waar leerlingen een initiatie kunnen volgen, en verliezen we zo aan interesse in onze sport, vooral bij jongeren”, vindt Sabine Declercq, echtgenote van de voorzitter.

“De voorbije drie maanden kon er niet in groep worden getraind en onze bar De Kapotski bleef gesloten. Dat zorgt voor een heel groot verlies, ik reken op duizenden euro’s”, gaat Lieven verder. “We hopen dat het goed komt, want in september komen normaal gezien ook scholen. We hebben bij de Vlaamse Sportfederatie een aanvraag ingediend om te kunnen rekenen op een deel van het noodfonds. Daarnaast nemen we deze zomer zelf het initiatief om alternatieven aan te bieden. Er zijn flyers gemaakt om geïnteresseerden zoveel mogelijk te informeren. Verder rekenen we toch een beetje op bijval voor onze sportkampen. En voor badgasten die het Klein Strand bezoeken, hebben wij een grote rubberen band die we achteraan onze motorboot kunnen hangen.”

Het WVST beschikt over ongeveer 35 showskiërs. “Er zijn er ook die enkel voor het waterskiën kiezen en niet aan onze shows deelnemen. De meeste leden zijn gezinnen, familie. Wij komen uit Ieper, maar er zijn er ook uit de regio Kortrijk”, weet de voorzitter die op korte termijn rekent op voldoende instroom van jongeren. “Elk jaar organiseren wij kampen”, gaat Sabine verder. “Drie jaar terug nam daar een groep aan deel, van een lid die vrienden had meegebracht, en die hele groep is gebleven. Zij zorgden voor nog extra leeftijdgenoten of familieleden en zo kregen we er weer een groep bij.”

Bouwstenen

‘s Winters doet het WVST trainingen in het zwembad in Sint-Andries. “Ook dit konden we de voorbije maanden door corona niet doen. We gaan naar een zwembad om het valrisico en eventuele blessures tijdens de training te beperken. We trainen voornamelijk op groepsnummers. Naast de piramide is dat het omhoog tillen van een persoon. De dames gaan nadien nog in de sportzaal om hun balletbewegingen voor te bereiden.”

Lieven Hardy is wereldwijd president van het showskiën en richt zich tot landen waar er wel waterski kan beoefend worden, maar er geen showteam voor is. “Zo hebben we nu iemand uit Frankrijk in ons midden”, klinkt zijn vrouw. “Twee jaar geleden hadden we beslist dat de jeugd het initiatief mocht nemen voor de finaleshow van het seizoen qua muziek, materiaal, kledij en nummers. Het stemde mij gelukkig dat die jonge bende het toen prima deed, zich amuseert en allemaal evenveel willen bijleren. Er is onder hen geen strijd om het op het water beter te doen. Dat zijn bouwstenen om verder te doen. Een gezonde jaloersheid kan, maar ze moeten wat een ander kan zelf proberen te bereiken.”

Lieven Hardy werd samen met Kortrijkzaan Jürgen Van der Heyden verkozen als showdirector voor het volgende WK. Het duo is bezig met de nationale selectie voor het Belgian Waterski Showteam voor deelname aan het WK van 2022 in Florida. Er zijn 63 mensen ingeschreven, waarvan er 35 kunnen gaan. “Iedereen zal zich moeten bewijzen en tonen waar ze staan. En voor wat onze groep betreft, is er geen competitie. Dus moeten we verder bouwen op wat we hebben.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.