Werkgroep Ebrima’s Container Friends uit Gullegem zoekt opslagruimte voor goederen

Redactie KW

De werkgroep Ebrima’s Container Friends vulde voor de tweede keer een grote container met allerlei bruikbaar materiaal. Die container is momenteel op weg naar de haven van Banjul in het West-Afrikaanse Gambia. Om het werk te kunnen verderzetten, zoekt de enthousiaste bende dringend een nieuwe, gratis opslagruimte.

“Onze oudste dochter Yolande trok in 2019 tijdens haar laatste jaar bachelor lager onderwijs gedurende drie maanden op stage naar Gambia”, start Hilde Devos (58) haar verhaal. “Samen met mijn man Luc Van Damme bracht ik een bezoek aan het project en de omgeving. We werden er een week op sleeptouw genomen door Ebrima Touray, een eerlijke, pientere en naarstige gast. Toen hij enige tijd later zonder werk viel, hebben wij, samen met nog drie andere West-Vlaamse koppels, beslist om hem financieel te helpen.”

“Met het bedrag dat hij na tien jaar werken aan een maandloon van 30 euro had bijeengespaard, kon hij een oude maar nog degelijke Mercedes exportauto uit België kopen en als taxichauffeur aan de slag gaan.”

“Helaas gooide corona al snel roet in het eten. Toerisme viel weg en hij was aangewezen op taxiritten van de lokale bevolking.”

“Ebrima wou voor zijn inkomen op twee paarden wedden en stelde ons de vraag om gratis tweedehands goederen te verzamelen en daarna in een container naar Gambia te verschepen. Hij huurde een ‘shopke’ en een andere vriend, kleermaker Ebrima Jaiteh, mocht de goederen verkopen.”

“Ebrima T. had ondertussen naarstig gewerkt om de zeevracht en huur te kunnen betalen. Toen bleek dat de verkoop succesvol was, besloten we om verder goederen voor een volle container te verzamelen. Die werd in augustus 2020 verscheept. De goederen gingen opnieuw vlot van de hand. We besloten om met dit vrijwilligersproject door te gaan en zopas vertrok er een tweede container.”

Vreugde en voldoening

Het doel van de werkgroep is de twee Gambiaanse vrienden en hun familie een inkomen en betere toekomst bezorgen met de opbrengst van de verkoop en de taxi.

“Het is in Gambia, net als hier, door de zure appel van corona bijten”, gaat Hilde Devos verder. “Zodra toerisme weer toegelaten is, zal de taxi meer renderen. De koopkracht van de Gambianen in de kuststreek zal verhogen omdat toerisme, naast handel en visvangst, de belangrijkste inkomensbron is.”

“Het winkeltje brengt ook een eerlijke, betaalbare handel in de omgeving tot stand. Onder het motto ‘Eén persoon helpen zal de wereld niet veranderen, maar het kan een wereld van verschil zijn voor die ene persoon’ putten we heel wat vreugde en voldoening uit het project. Vrijwilligerswerk geeft je leven kleur…”

“Wat we allemaal verzamelen? Alle gebruiksmateriaal dat nog in goede, operationele staat is en nog een tweede leven in Gambia kan leiden: matrassen in goede staat, electro (koelkasten en diepvriezers zijn gegeerd), salons, kleine kasten, slaapgerief (bedden, lattenbodems, lakens en overtrekken), keukengerief (potten, servies en bestek), keukentafels en stapelbare stoelen, voetbaluitrusting (kledij, schoenen en ballen), kledij en schoeisel voor alle seizoenen behalve de winter…”

“We spitsen ons met de werkgroep voornamelijk toe op goederen die vrijkomen na een verhuis, na een overlijden, na een zolderopruiming… Zo kan er op één adres in één keer heel wat bruikbaar gerief verzameld worden. Daarna selecteren we wat in aanmerking komt. Enkel nette goederen in goede staat worden aanvaard omdat de goederen voor verkoop bestemd zijn en de containervracht een serieuze cent kost.”

Ruimte of goederen?

Gezien de werkgroep de huidige hangaar moet verlaten, zijn de vrijwilligers op zoek naar een nieuwe gratis opslagruimte van zowat 100 vierkante meter in Gullegem. De vraag wordt nog gesteld aan de gemeente Wevelgem. Wie het initiatief genegen is en wil meewerken, wie goederen of ruimte ter beschikking heeft, kan contact opnemen via de Facebookpagina Ebrima’s Container Friends.

“Wij bedanken alvast alle gulle schenkers, zowel particulieren als handelszaken, aannemer Luc Vermeersch voor het gebruik van de heftruck en Jozef Vancraeynest voor het ter beschikking stellen van de stockageruimte tijdens het voorbije anderhalf jaar. We gaan onverminderd verder met verzamelen”, besluit Hilde Devos.

(RD)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten