Website moet bouw van nieuw Chiroheem helpen financieren

Achteraan van links naar rechts:Jan Bryon, Jef Decorte, Yaro Provoost en Hélène VancoillieVooraan van links naar rechts:Merel Van Vooren, Zoë Desnouck en Marthe Bernaert. (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Meisjeschiro ‘t Piegoetje en Chirojongens Sint-Jan huizen vanaf september 2023 op dezelfde locatie. De meisjes trekken naar Zonneburcht, de site van de jongens in de Hospitaalstraat. Een nieuwbouw moet ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor beide groepen. Alhoewel de gemeente door middel van een toelage een flinke duit in het zakje doet, dient de Chiro nog een groot stuk zelf te financieren.

“Het kostenplaatje van het volledige bouwproject wordt geraamd op 692.000 euro”, vertelt Wouter Van Vooren, voorzitter van vzw Jochimee die de gebouwen en de terreinen van de Stadense Chiro’s beheert. “Van dat bedrag werd momenteel al 60.000 euro geïnvesteerd in nieuwe verwarming, nieuwe deuren en een nieuw dak in de huidige hemen van de jongens. In die hemen zullen de jongste afdelingen van beide Chirogroepen immers onderdak krijgen. De bestaande keuken, refter en speelzolder zullen in de toekomst gebruikt worden als activiteitenlokalen voor beide Chiro’s. Het bestaande sanitair blok en het aspilokaal worden omgevormd tot opslagplaatsen.”

Toelage van 500.000 euro

“De nieuwbouw komt er in het verlengde van het laatste gebouw uit 2008”, aldus Wouter. “Er komt een grote zaal die ook dienst kan doen als refter voor 100 personen, een keuken voor kampgroepen en een volledig nieuw sanitair blok met douches en toiletten voor jongens en meisjes. Op de verdieping is er ruimte voor lokalen voor de oudste afdelingen en een vergaderlokaal voor de leidsters.”

“Voor de bouw van het nieuwe heem kunnen we rekenen op een toelage van 500.000 euro van de gemeente”, gaat Wouter verder. “We hebben met Jochimee nog 75.000 euro op onze rekening staan. Dat betekent meteen dat er nog goed 117.000 euro te financieren valt. We hopen daarvoor zo weinig mogelijk te moeten lenen en zetten daarom via onze gloednieuwe website een aantal financiële acties op poten.”

Verkoop mutsen

Via www.chirostaden.be kunnen bedrijven of particulieren momenteel stoelen, tafels en wc-potten sponsoren. In ruil komt de naam of het logo van de sponsor bij de opening op de desbetreffende tafel, stoel of wc-pot te staan. De respons op de actie is overigens goed. Zo werden er al twee tafels gesponsord en zijn onze 16 wc’s al allemaal ‘verkocht’. Een installateur van sanitair sponsorde ze meteen allemaal.”

“Daarnaast gaan we via de site periodiek ook kleinere acties organiseren. Zo zijn we vorig weekend gestart met de verkoop van mutsen van Chiro Staden. We hadden er 100 besteld, waarvan er 70 meteen geleverd werden. Die 70 stuks waren op anderhalf uur de deur uit. We zullen er meteen mogen bijbestellen. Onze leden hebben immers nog de kans niet gehad om een muts op de kop te tikken. We denken eraan om dergelijke actie om de drie maanden te organiseren. Zo zouden we iets kunnen doen rond Valentijn of Nieuwjaar.”

Start in voorjaar 2022

De website werd in hoofdzaak opgezet om de verkoop en sponsoring in goede banen te leiden, maar daarnaast dient de site ook als infokanaal rond de bouw. Zo zijn de plannen er te vinden, houden we een bouwblog bij en is er ook info rond beide Chirogroepen te vinden. Als de gemeente – die als bouwheer voor het nieuwe heem optreedt – via de gemeenteraad zijn zegen geeft voor de aanbestedingsdossiers, dan hopen we dat de aanbestedingen tegen eind dit jaar rond zijn”, aldus Wouter.

“Bedoeling is om in het voorjaar van 2022 te starten met de werken. De nieuwbouw zou dan in april 2023 opgeleverd moeten worden. Van eind april tot 1 september kunnen we dan tijd besteden aan de inrichting. De verhuis van de meisjes naar het nieuwe heem zou tegen 1 september rond moeten zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier