Wandelclub raakt maar niet gestart: “We kijken uit naar eerste zelf georganiseerde tocht”

Rudi Ilegems, Dirk Ilegems, Kurt Verbrugghe en Luc Vanslembrouck. © Gino Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

In 2019 stopte de Koekelaarse wandelclub de Motestappers. Op hetzelfde ogenblik zochten een paar vrijwilligers uit de entourage van SK Eernegem naar mogelijkheden om bijkomende activiteiten te organiseren ten voordele van hun club. Een eerste activiteit zou een wandeling zijn op de eerste zondag van augustus 2020, naar het voorbeeld van de bekende Kastelentocht die de Molenstappers elk jaar in betere tijden succesvol hadden georganiseerd.

“Nadat de Motestappers er in 2019 mee stopten, hadden we het idee om zelf een wandelclub op te richten en we mikten we op begin augustus 2020 om voor het eerst zelf een wandeltocht, de allereerste Kasseileggerstocht, in te richten”, vertelt woordvoerder Dirk Ilegems (56). “Eernegem heeft al vele jaren geen wandelclub meer maar we denken dat er wel interesse voor is. Op een aankondiging in de Facebookgroep ‘Je zie van Eernegem …’ kregen we vorig jaar heel wat positieve reacties. Zelf ben ik een verwoed wandelaar. Ik ga veel op stap met de hond in de omgeving van Eernegem en met het gezin trekken we met de regelmaat van de klok naar de Ardennen waar we ook al vele kilometers hebben afgewandeld. Ik ben beroepsmilitair en het wandelen of marcheren zit er dan ook ingebakken.”

“We zijn nu met een vijftal de ruime omgeving van Eernegem aan het verkennen” – Dirk Ilegems

“De coronapandemie verstoorde de start van onze nieuwe wandelclub en de tocht begin augustus mocht niet doorgaan. Toch niet in een normaal format waarbij de wandelaars nadien of tijdens het wandelen iets kunnen consumeren. Als beginnende wandelclub hebben we natuurlijk nul euro in kas en een wandeltocht organiseren, vergt toch wat investeringen. Ik ga niet beweren dat we daarvoor grote bedragen nodig hebben, maar je moet toch zorgen voor bepijling bijvoorbeeld. Een tweede poging eind november, begin december werd ook overwogen, maar ook daar hebben we gezien de opgelegde veiligheidsvoorschriften aan verzaakt. Zo blijven we op onze honger zitten en slagen we er niet in enige ervaring op te doen bij het organiseren van een wandeltocht.”

Gedreven peter

“Toch hebben we al veel contacten gehad met Lieven Hostens, voorzitter van Wandelen Vlaanderen, die onze nieuwe wandelclub graag ziet komen. Het aantal wandelclubs is immers aan het dalen. We hebben ook goede contacten met de Margrietestappers uit Lichtervelde, waar we met Daniël Wydooghe, een enthousiaste en gedreven peter hebben voor onze wandelclub. Zo zijn we daar gaan kijken hoe ze de bepijling uitvoeren en de inschrijving van een wandeltocht tot een goed einde brengen. De steun van Wandelen Vlaanderen en de Margrietestappers is belangrijk voor ons en geeft aan dat onze nieuwe club hartelijk welkom is. Door die steun zijn we ervan overtuigd dat het uiteindelijk wel goed zal komen. Zo hebben we nu toch ook geïnvesteerd in pijltjes en scanners voor de inschrijving. We zijn nu met een vijftal al geruime tijd de ruime omgeving van Eernegem aan het verkennen, maar het is de bedoeling dat we minstens 20 leden hebben. Ik had het idee om een infomoment te voorzien om uit te leggen welke voordelen een lidmaatschap bij een wandelclub met zich meebrengen. Maar eerst moeten we eens een wandeling organiseren.”

Wandelclub Eernegem

Opgericht in: 2019.

Voorzitter: Er werd nog geen voorzitter aangeduid.

Ledenaantal: 5.

Lokaal: Kantine SK Eernegem.

Wat: De club wil aantrekkelijke wandeltochten organiseren en de wandelaars de troeven en bezienswaardigheden van de streek rond Eernegem leren kennen.

Oproep: Hoewel de wandelclub al een officiële erkenning gekregen heeft van Wandelclub Vlaanderen zijn er te weinig leden om zich een volwaardige wandelclub te kunnen noemen.

Contactpersoon: dirk.ilegems@skynet.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.