Wandelclub De Schoeslieters uit Middelkerke hoopt op nieuwe start

Voorzitter Véronique Callewaert en penningmeester Dirk De Jonghe van wandelclub De Schoeslieters hopen deze zomer eindelijk weer wandelingen voor de hele groep te mogen organiseren. (foto LC)©luc cassiman 0473616028 MIDDELKERKE
Voorzitter Véronique Callewaert en penningmeester Dirk De Jonghe van wandelclub De Schoeslieters hopen deze zomer eindelijk weer wandelingen voor de hele groep te mogen organiseren. (foto LC)©luc cassiman 0473616028 MIDDELKERKE
Paul Bruneel

Bijna 40 jaar geleden, op 10 februari 1983, werd in Middelkerke wandelclub De Schoeslieters opgericht onder impuls van de toenmalige pastoor van Wilskerke Willy Dewulf. De wandelclub is nog steeds actief en de touwtjes worden nu stevig in handen gehouden door Véronique Callewaert en Dirk De Jonghe.

Door de coronapandemie werden de activiteiten en wandelingen on hold geplaatst, maar er is licht aan het einde van de wandeltunnel en de 50 leden kijken reikhalzend uit naar de dag dat ze opnieuw de wandelschoenen kunnen aanbinden en in groep genieten van het mooie landschap.

Het was Willy Dewulf die het initiatief nam om in 1983 een wandelclub op te starten, bestuursleden waren Marcel Noppe, Rudy Haeck, Phillibert en Maria Debeuckelaere en Antoon en Christiane Meirlaan. Voor de naam werd een link gezocht met het wandelen en daarom werd gekozen voor De Schoeslieters, een dialectvorm van schoenenslijters.

Op 6 maart van datzelfde jaar was er al een eerste wandeling onder leiding van Jean-Marie Barra. Het bestuur kreeg het voor mekaar om bij iedere wandeling gratis fruit te krijgen van fruithandel Surcouf uit Middelkerke en vanaf dat moment werd iedere maand gewandeld met keuze tussen een afstand van 6 of 12 kilometer.

Onder voorzitterschap van Phillibert Debeuckelaere bleef de groep wandelaars groeien en het aantal activiteiten werd opgedreven. In 2000 werd Véronique Callewaert voorzitter.

“We organiseerden ieder jaar in samenwerking met het Sluze kermiscomité een smoefeltocht. De deelnemers kregen onderweg van alles toegestopt en op het einde werd een bakje friet gegeten”, zegt Véronique Callewaert. “In het voorjaar was er ook de ontbijtbuffetwandeling en een picknickwandeling, en bij de start van een nieuw jaar was er een aperitiefwandeling.”

Naar de Ardennen

“We bleven ook niet altijd in de omgeving want we hebben ook een aantal wandelweekends op ons actief staan. Zo trokken we reeds tweemaal naar de Ardennen en ook naar Brasschaat en Tilburg.”

Aan activiteiten is er bij De Schoeslieters nog steeds geen gebrek, maar door corona blijven de wandelschoenen al meer dan een jaar in de schoenenkast. Voorzitter Véronique Callewaert en penningmeester Dirk De Jonghe hopen deze zomer opnieuw van start te kunnen gaan.

“Wij kunnen steeds rekenen op onze leden die meehelpen om wandelingen uit te stippelen en we zijn hen daar heel dankbaar voor”, zegt Véronique. “Ik denk dat onze eerste wandeling de zomerwandeling wordt en dat we daarna het wandelweekend in september en de andere wandelingen zullen kunnen afwerken.”

(PB)

De Schoeslieters

Opgericht in: 10 februari 1983

Voorzitter: Véronique Callewaert

Penningmeester: Dirk De Jonghe

Aantal leden: 50 leden tussen de 40 en de 80 jaar, iedereen kent er iedereen.

Clublokaal: geen

Werking: Iedere maand wordt in normale omstandigheden een wandeling georganiseerd met uitzondering van februari, want dan is er de jaarlijkse souper. Alle leden helpen mee om mooie wandelingen uit te stippelen.

Prijs: Het lidgeld bedraagt 15 euro, per wandeling wordt 2,50 euro gevraagd, daarvoor krijgen de wandelaars een consumptie.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten