‘Waardamme Vertelt’ viert jubileumeditie met boekvoorstelling

De Heemkundige Kring Oostkamp heft het glas op de tiende editie van ‘Waardamme vertelt’. © GST
Redactie KW

Het was door corona al eventjes uitgesteld, maar vorige week was het dan eindelijk zover. ‘Waardamme vertelt’ mocht zijn tiende verjaardag vieren. De twee recente publicaties van de Heemkundige Kring Oostkamp over Waardamme dienden als leidraad voor de boeiende vertelnamiddag.

Spreker van dienst was Roland Verhelst, een geboren Waardammenaar die van 1944 tot 1969 in de gemeente vertoefde. Op groot scherm gaf hij de nodige uitleg bij een hele resem foto’s, waarvan het geheel in de twee brochures zijn opgenomen. Ongeveer 200 unieke foto’s schetsen een beeld van het dagelijks leven in het Waardamme van de 20ste eeuw.

Voor Verhelst voelde deze vertelnamiddag aan als een terugkeer naar zijn jeugd in Waardamme. “Ik woon sinds 1969 in Izegem, maar Waardamme is nooit uit mijn gedachten geweest. De band is opnieuw iets sterker aangehaald door de samenwerking die er is gekomen met Jaak Van Hulle, dankzij wie ik dit project tot een goed einde kon brengen”, aldus Verhelst.

Elke Waardammenaar

De twee brochures bestaan grotendeels uit een verzameling fotomateriaal. “Voor de iets ouderen van Waardamme zal het een blij weerzien zijn met hun tijd van toen. En voor de jongeren is het een kennismaking met hoe het dagelijks leven in een landelijke gemeente enkele decennia geleden verliep. Familie van mensen die op de foto’s te zien zijn, zullen dan weer op een heel andere manier naar dezelfde foto’s kijken”, vertelt de voorzitter van HKO Wim Deneweth.

Trots en tevreden

De beide boeken zijn uitgegeven door de Heemkundige Kring Oostkamp en zijn samengesteld door Jaak Van Hulle en Roland Verhelst. Jaak is al meer dan 20 jaar bezig met alles te verzamelen van zijn Waardamme. “Ik ben al een lange tijd bezig, maar in de beginjaren was het natuurlijk nog niet de bedoeling om een boek uit te geven. Daarom gebeurde het archiveren niet altijd op de juiste manier. Zo maakte ik meestal een kopie van een foto en gaf ik het origineel terug aan de eigenaars, maar daardoor ging er kwaliteit verloren en wist ik ook niet altijd meer van wie de originele foto was. Het was dus veel werk om alles opnieuw op te zoeken en te digitaliseren. Maar nu ik alles in de definitieve vorm zie, ben ik toch een tevreden en trotse Waardammenaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.