W.S.K. Marke stippelt coronawandelingen uit in alle deelgemeenten

We zien in het midden achteraan Rik Bulckaen, voorzitter van WSK Marke met de werkgroep met links achteraan Didier Delecluse en vooraan Philippe Quidousse. Rechts achteraan staat Marc Debooserie en vooraan zit Johan De Smet. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Wandelsportclub Marke vzw organiseert in samenwerking met stad Kortrijk enkele tijdelijke uitgepijlde wandelingen vanuit De Lange Munte in Kortrijk en vanuit de dorpskernen van de deelgemeenten. Er zijn acht wandelingen met afstanden tussen de 5,77 en 9,30 km.

Voorzitter Rik Bulckaen zetelt in het bestuur van de wandelfederatie en had daar al het idee gehoord om wandelingen uit te stippelen. “We kunnen geen wandeltochten meer organiseren”, zucht Rik. “Catering en inschrijvingen zijn niet meer haalbaar met de afstandsregel, maar toch willen we de mensen de kans geven om te wandelen.”

Toestemming stad Kortrijk

WSK Marke stippelde acht tijdelijke wandelingen uit. Deze vertrekken vanuit De Lange Munte in Kortrijk en vanuit de dorpskernen van de zeven deelgemeenten. De werkgroep parcours onder leiding van Johan De Smet zorgde voor de routes en het uitpijlen ervan. “Vanaf dit weekend zal alles uitgepijld zijn“, belooft Johan. De pijlen zijn rood en hebben een witte punt. Ze zijn aangebracht met snelbinders in plaats van elastieken “Normaal mogen we deze slechts 48 uur laten hangen. Nu kregen we toestemming van stad Kortrijk om ze tot eind augustus te laten en dit kan eventueel nog een maand verlengd worden”, glundert Rik. “De mensen van de stad vonden het een goed initiatief!”

QR-code

“Er is geen catering en we kunnen er nog niet van uitgaan dat alle cafés open zijn. Er zijn dus geen toiletten onderweg. Daarom moesten we zorgen dat de tochten niet langer dan 10 km zouden zijn.” De werkgroep zocht mooie kantjes in elke gemeente maar verontschuldigt zich dat de tochten niet rolstoelvriendelijk zijn. “Met een buggy moet het nog lukken.” Johan verzekert dat het ook voor de kinderen leuk kan zijn om telkens de volgende pijl te gaan zoeken. “De mensen moeten wel zelf voor een drankje en een snack voor onderweg zorgen.”

Aan de startplaatsen hangt telkens een blad met de route en een blad met uitleg. Op de Facebookpagina en website van W.S.K. Marke en op de website http://wsk-marke.be/ kan je door het scannen van de QR-code de volledige tocht met uitleg vinden. “Je kan ook starten waar je een pijltje van WSK Marke ziet hangen.”

Geen Kortrijk Feeëriek

Voor WSK Marke, die jaarlijks verschillende wandeltochten organiseert, zijn enkel de Wintertocht en de Lentetocht in samenwerking met De Kindervriend kunnen doorgaan. “Bij de wintertocht hadden we dan nog tegenslag met de storm.”

De Vlastocht eind juni en de Vertraetetocht in oktober zijn al afgelast. Ook Kortrijk Feeëriek, waar W.S.K. Marke vorig jaar nog een recordopkomst van 5.716 deelnemers mocht verwelkomen, moet het bestuur met spijt in het hart afgelasten. “We vrezen dat er toch bepaalde maatregelen zullen zijn en je kan op zo’n grote activiteit geen afstand bewaren. Ook de toiletten zouden een moeilijkheid zijn.”

De wandelingen met startplaats en aantal km

*Kortrijk: sportcentrum De Lange Munte: 7,34 km

*Aalbeke: oc Aalbeke : 9,29 km

*Bellegem: oc De Wervel: 8,33 km

*Bissegem: parking Rietput: 6,97 km

*Heule: oc De Vonke: 5,77 km

*Kooigem: oc Kastanjehuis: 8,95 km

*Marke: oc Marke: 9,3 km

Rollegem: parochiezaal: 9,09 km

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.