https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vzw Glek wil ook in coronatijd kinderen helpen: “We missen de warme contacten van vroeger”

Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Charlotte Govaert en Benny Cattoor nemen dit jaar deel aan de Warmste Week met de actie ‘Naai zakken voor vzw Glek’. Die moeten de boodschap van de vzw verder helpen uitdragen. “Door corona kunnen we op dit moment immers niet veel doen voor onze doelgroep”, klinkt het.

Vzw Glek organiseert al sinds 2014 leuke ontspanningsactiviteiten voor kinderen en jongeren die vanwege een moeilijke thuissituatie uit huis zijn geplaatst. Tijdens de lockdown hadden zij het vaak nog eens extra moeilijk. “Door de coronamaatregelen moesten ze in hun leefgroep blijven en mochten ze zelf ook geen bezoek meer ontvangen. Voor de jeugdbegeleiders was het ook een hele uitdaging om die jongeren tijdens de lockdown zinvol bezig te houden”, vertelt Charlotte. Daarom kregen de voorzieningen waarmee ze samenwerkt in die periode allemaal een mailtje van haar. “Om te vragen waarmee we hen van dienst konden zijn. Dat bleek vooral met verkleedkledij, knutselmateriaal en trampolines te zijn.”

Walletjesmaand

Met haar vzw steekt Charlotte de jeugdzorg een hart onder de riem en bezorgt ze geplaatste kinderen/jongeren een onvergetelijke tijd. Maar door corona gaat dat nu even niet. “Terwijl ze daar nu uitgerekend extra nood aan hebben. In de donkere wintermaanden worden er ook altijd meer kinderen geplaatst omdat het dan thuis soms wat minder gaat.” Maar de vzw lijdt zelf ook onder de coronamaatregelen. “We zijn ons familiale karakter de voorbije maanden een beetje kwijtgeraakt”, zegt Charlotte. “Dat praatje met onze vrijwilligers is weggevallen, die warme contacten zijn er niet meer.”

De vrijwilligers staan anders paraat op allerlei beurzen en evenementen, waar ze hun zelfgehaakte knuffels verkopen ten voordele van de vzw. “De periode in aanloop naar de Warmste Week is normaal altijd de drukste tijd van het jaar voor ons. December noemen we niet voor niets de ‘walletjesmaand’ – we hebben dan altijd wallen onder de ogen van te weinig te slapen”, glimlacht Charlotte. “Mensen organiseren in december ook allerlei benefietacties voor onze vzw: een soepactie, een kaasavond… Het is jammer, maar die solidariteit is voor een groot stuk weggevallen en dus zitten we zonder inkomsten.”

Volgende maand, op 14 en 15 november, worden de handgemaakte spulletjes van vzw Glek nog eens aangeboden in de pop-upwinkel van De Makersrepubliek in Brugge. “Daar zullen we ook onze ‘Glekkige zakken’ meegeven met de klanten. De bedoeling is dat die ons verhaal helpen te vertellen. Geven ze een complimentje op die toffe zak? Praat over ons, stuur ons verhaal uit. Dat is de boodschap die we meegeven”, legt Charlotte uit. Ze wil daarmee ook de misverstanden rond de jeugdzorg uit de wereld helpen.

Ballonvaart

“Veel mensen denken dat het een ver-van-hun-bedshow is, en dat jongeren geplaatst worden vanwege hun gedrag. Niets is minder waar; ze worden geplaatst omdat thuis wonen vanwege de verontrustende situatie niet langer een optie is. Daarbij komt nog dat ze lang niet altijd op dezelfde plaats kunnen blijven en dikwijls van voorziening naar voorziening gaan.”

Dankzij vzw Glek genieten ze dan van een leuke uitstap, en kunnen ze op school ook eens meepraten. “We willen ze blijvende positieve herinneringen geven, en vaak zien ze tijdens zo’n uitstapje ook eens hun broers en zussen terug die in een andere voorziening zitten. Of kinderen uit een vorige leefgroep. Verschillende activiteiten werden echter al afgelast door corona, zoals ons bioscoopbezoekje dat normaal altijd plaatsvindt in oktober. Ook het uitstapje naar Bobbejaanland werd geschrapt, en straks valt allicht ook het sinterklaasfeest in het water. Wel konden we begin september 56 kinderen blij maken met een ballonvaart.”

Vzw Glek

Ontstaan: 2014

Bestuur: voorzitster Charlotte Govaert (35) en Benny Cattoor (37)

Maatschappelijke zetel: Nieuwe Steenweg 42 in Zuienkerke

Werking: De vereniging draait op 14 vaste vrijwilligers. Ze werkt samen met een dertigtal jeugdvoorzieningen, veelal in onze provincie maar ook buiten West-Vlaanderen.

Contact: www.glek.be of www.glekshop.be

Charlotte Govaert en Benny Cattoor nemen dit jaar deel aan de Warmste Week met de actie 'Naai zakken voor vzw Glek'. (foto WK)
Charlotte Govaert en Benny Cattoor nemen dit jaar deel aan de Warmste Week met de actie ‘Naai zakken voor vzw Glek’. (foto WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten