Vzw De fanfare schiet uit startblokken met Sint-Michiels Kermesse

We herkennen v.l.n.r. Thomas Gerard, Pieter Verfaillie, Dimitri Denys en Trui Chielens. (foto SVP)
We herkennen v.l.n.r. Thomas Gerard, Pieter Verfaillie, Dimitri Denys en Trui Chielens. (foto SVP)
Redactie KW

Op zondag 4 juli blaast de gloednieuwe vzw De Fanfare de zomer in met Sint-Michiels Kermesse in Poperinge. “Het wordt een gezellig buurtevenement waarop lokale enthousiastelingen over verschillende generaties heen bij elkaar gebracht worden”, aldus bezielers Trui Chielens, Thomas Gerard, Dimitri Denys, Hannes Parent en Pieter Verfaillie.

Vzw De Fanfare ontstond volgens Pieter Verfaillie (38), een van de grondleggers achter het buurtinitiatief, als een zotte hersenkronkel onder vrienden. “Net vóór de tweede lockdown zaten we samen op café, luidop aan het brainstormen over een nieuwe invulling voor het Weeuwhof. Aanleiding daarvoor was een oproep van de stad Poperinge. We stelden vast dat er voor volwassenen die jong van geest zijn, maar die het Jeugdhuis ontgroeid zijn, niet echt een alternatief bestond in Poperinge.”

“Vanuit dat gemis aan een gezellig buurtinitiatief willen we met vzw De Fanfare een plaats creëren waar verschillende generaties ongedwongen samen kunnen komen. Doordat het Weeuwhof de vaste woonplaats is van een vrij groot aantal inwoners, bleek ons voorstel niet meteen ideaal voor die locatie. Intussen doen de woningen in het Weeuwhof dienst als ‘doorstartwoningen’.”

“Toch schoot de stad ons idee niet af en verwees ze ons door naar het Sint-Michielscomplex. In afwachting van de grondige renovatie van deze gebouwen aan de Werf bleek een buurttuin daar een ideaal tussentijds concept voor deze stek. De prachtige binnentuin baadt in het groen, is veilig afgesloten en autovrij. Bij regenweer of voor de wintermaanden zijn er ook enkele leegstaande klasjes van de voormalige muziekschool voorhanden. Ook andere Poperingse organisaties en verenigingen, zoals de Okra, zullen trouwens gebruik kunnen maken van deze locatie voor activiteiten met een ruime socioculturele invulling. We zijn de stad enorm dankbaar voor de welwillendheid en dienstverlening”, aldus nog Pieter Verfaillie.

Marino Punk

Op zondag 4 juli vindt het eerste evenement van vzw De fanfare plaats: Sint-Michiels Kermesse. Pieter: “We starten de dag vanaf 9 uur met een boterkoekenkaarting. Leuk detail: we vragen alle ingeschrevenen hun eigen kopje mee te brengen. Dat bewaren we op ons fameuze koffietassenrek, waar elk kopje een eigen naam en nummer zal krijgen. Op al onze activiteiten is koffie namelijk gratis voor Poperingenaren. Vanaf 11 uur rollen we over in een zomers aperitief. Als hoofdact verwelkomen we om 14.30 uur accordeonist Marino Punk voor een sfeervol optreden. Eindigen doen we met een Oudbroodbolling vanaf 18 uur. De plaatsen voor deze afsluiter zijn beperkt, maar inschrijven kan nog tot net voor de start van de activiteit. “Doordat het om een echt buitenevenement gaat, wordt de kermis bij slecht weer uitgesteld naar eind augustus. In dat geval zal de buurtbar wel de volledige dag open zijn.”

In het eerste werkjaar zou vzw De Fanfare graag een zestal evenementen zoals Sint-Michiels Kermesse op poten krijgen. “Naast de kerngroep schaarden we al een flinke groep vrijwilligers die ons steunen bijeen. We broeden al op heel wat ideeën, maar willen ons hier zeker niet aan vastpinnen. Veel mooier lijkt het ons om af te wachten wie er allemaal afzakt naar onze eerste Kermesse om dan de volgende festiviteiten vanuit de onderbuik te laten groeien door de aanwezigen”, hoopt Pieter.

Meer info en inschrijven op de Facebookpagina van vzw De Fanfare of via 0474 76 64 08.