Volksharmonie Sint-Jozef gaat met wedstrijd op zoek naar nieuwe vlag: “De winnaar krijgt 500 euro en mag gratis naar onze evenementen”

(foto CB)
Redactie KW

De Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef Menen wil haar 125-jarig jubileum in 2023 in stijl vieren. Daar hoort ook een nieuwe verenigingsvlag bij. Dus organiseert ‘het muziek van de Barakken’ een ontwerpwedstrijd waaraan iedereen mag deelnemen.

Wie het repetitielokaal in de Schansstraat binnenkomt, kan niet naast het rijke verleden van de harmonie kijken, met als absolute blikvanger haar vlaggenpatrimonium. “Naast de huidige vlag hangen hier nog vier oude exemplaren. Bij ons 100-jarig bestaan lieten we die pronkstukken volledig restaureren en inkaderen”, vertelt schatbewaarder Bart Joye.

De taak van vaandeldrager mag je niet onderschatten

In 1898 werd op de parochie van de Barakken ‘Nieuw Leven’ gesticht, een overkoepelende organisatie die een harmonie, een turnvereniging, een symfonie en een toneelvereniging omvatte. Uiteindelijk bleef alleen ‘het muziek van de Barakken’ over. Die heeft de jeugdharmonie Athalo, het trommelkorps Barakatak en de Mini’tjes onder haar vleugels. Alles samen zijn er een 100-tal muzikanten. In het repetitielokaal hangen foto’s van belangrijke verenigingsfiguren, waaronder die van een legendarische vaandrig. “Roger Soenen droeg liefst 60 jaar lang de vlag. De vlag was zijn kind. In 2007 duidde hij mij aan om hem op te volgen”, vertelt huidig vaandeldrager en barman Eric Delmazure. “Het is een niet te onderschatten taak. Zo’n vlag is best zwaar en lastig om te dragen.”

Ceciliafeest 2022

De nieuwe vlag zal 140 op 140 cm meten en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. “Het ontwerp moet volgende elementen bevatten: het logo van de harmonie, de vermelding ‘Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef Menen’, het oprichtingsjaar 1898, een verwijzing naar het muzikale, het wapenschild van de stad Menen en een barakje”, legt ondervoorzitter José Feys uit.

“Een digitaal ontwerp moet ten laatste op 31 mei 2022 gepost worden op jfeys@skynet.be. Mits afspraak kan ook een manueel ontwerp afgegeven worden. Iedereen mag deelnemen. De ontwerpen worden anoniem door een onafhankelijke jury beoordeeld. Die zal bestaan uit voorzitter Dominique Allaert, kunstfotograaf en grafisch vormgever Karel Waignein, kunstenaar en academiedocent Henk Delabie en schepen Renaat Vandenbulcke. De winnaar krijgt een geldprijs van 500 euro en mag met een tweede persoon gratis naar de evenementen die we tijdens ons jubileumjaar organiseren. Blikvanger wordt een groots opgezet Promsconcert. Er zijn ook twee waardebonnen van 200 en 100 euro als troostprijs. De nieuwe vlag stellen we officieel voor op ons Ceciliafeest van november 2022.” (CB)

De link naar het volledige wedstrijdreglement is te vinden op www.volksharmoniemenen.be. Voor extra info kan je terecht bij José Feys (0479/97.93.06) en Bart Joye (0472/84.00.09).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.