Volksharmonie jubileert met nieuwe vlag, stadsmars en feestprogramma

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan, stelde de Volkharmonie ook hun nieuwe vlag voor. Dit deden de dirigent Astrid Lecluysse, in het bijzijn van de vlaggedrager Eric Delmazure, Rani Muyllaert en voorzitter Dominique Allaert. © WO
Redactie KW

De Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef bestaat 125 jaar en dat viert het “muziek van de Barakken” in stijl, met een goedgevuld feestjaar. De aftrap vond plaats op het feest van Sint-Cecilia. In de Vedastuskerk werd de nieuwe vlag gewijd, waarna er een plechtige ontvangst volgde in het stadhuis. De harmonie speelde in primeur een erg overtuigende en krachtige versie van haar gloednieuwe stadsmars ‘Menen 1898’.

De jubilerende Volksharmonie schreef een ontwerpwedstrijd voor de nieuwe verenigingsvlag uit. “De oude vlag was versleten, onhandelbaar groot en had een veel te zware vaandelstok”, weet ondervoorzitter José Feys. “We lieten de nieuwe vlag borduren bij Cuelenaere in Sint-Laureins, de enige overgebleven artisanale vlaggenmaker in Vlaanderen. Daar hing een mooi prijskaartje aan vast. Gelukkig konden we rekenen op sponsoring door Rotary Menen.”

Menen 1898

Uit 23 inzendingen kwam het vlagontwerp van Rani Muyllaert (18) uit Menen als winnaar uit de bus. Zij nam aan de wedstrijd deel via de academie van Menen. Haar inzending leverde haar niet alleen 500 euro en duotickets voor elk feestconcert van de Volksharmonie op, ze zak de komende decennia ‘haar’ vlag zien wapperen tijdens elke muzikale optocht. “Ik ben trots op het eindresultaat. Voor de felle kleuren en uitknipselvormen vond ik inspiratie bij de Franse kunstschilder Henri Matisse”, aldus de studente Grafisch Ontwerp.

Net voor de ontvangst op het stadhuis kreeg het toegestroomde publiek op de Grote Markt in primeur de gloednieuwe mars ‘Menen 1898′ te horen. “We lieten de mars speciaal ter ere van ons 125-jarig bestaan componeren door Peter Leroy. We dragen het nummer op aan de stad Menen en zullen het voortaan bij elke gelegenheid vertolken”, zegt voorzitter Dominique Allaert bij de overhandiging van de officiële muziekpartituur aan het stadsbestuur.

Promsconcert

“Dit feestjaar kan je niet om onze harmonie heen. Tot en met het Ceciliafeest 2023 zorgen we voor een uitgebreid cultureel aanbod. Tijdens ‘Nieuwjaarsklanken: Feest!’ in CC De Steiger zetten we ons 125-jarig bestaan in de kijker. In Park Ter Walle brengen we in februari ‘Muziek uit mijnen tijd’. Het hoogtepunt wordt een groots Promsconcert in april. Na een zomers grillfestijn in het VTI Sint-Lucas is er in het najaar een Steigerconcert van ons trommelkorps Barakatak. Afsluiten doen we met de familievoorstelling ‘De vliegende Josephina’ in Park ter Walle”, besluit een trotse voorzitter. ( CB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier