Vogelvereniging De Kransmerel uit Middelkerke heeft corona verteerd: “Onze teller staat al op 61 tentoonstellingen”

Van links naar rechts. Geert Debeuckelaere – Marco Durand – Ria D’hoedt – Jacky Bundervoet – Kristof Devoldere.foto gf
Paul Bruneel

De Middelkerkse ornithologische vereniging De Kransmerel organiseert op 30 en 31 oktober in De Stille Meers, in de Sluisvaartstraat, een vogeltentoonstelling. De vereniging is al actief sinds 1953 en dit is hun 61ste tentoonstelling. Die is doorlopend open van 9 tot 18 uur, toegang is gratis. Tijd om de rijke geschiedenis van deze vereniging onder de loep te nemen.

We moeten terug naar 1953 voor het ontstaan van De Kransmerel. Drie Middelkerkenaars, Gentil Deconinck, Roger Techel en meester Vansieleghem, staken de koppen bijeen en besloten de vereniging op te richten. Het eerste lokaal was gevestigd bij Marcel Lansens in café De Reisduif. Zonder veel ervaring werden al gauw heel wat vogelliefhebbers lid en in 1957 sloot De Kransmerel zich aan bij de Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie.

Kristof Devoldere is op vandaag secretaris van de vereniging: “Het was uiteraard de bedoeling om een vogeltentoonstelling te organiseren en na veel voorbereidingen kwam die er op op 21 februari 1959. Het werd meteen een succes en daarom dat er ook werd besloten om nog datzelfde jaar, op 11 december, een tweede te organiseren. Wij zijn ondertussen al aan de 61ste vogeltentoonstelling toe.”

Unicum aan de kust

De Kransmerel is een unicum geworden, want ze zijn nog de enige club aan de kust die zo’n grote tentoonstelling organiseert. Ook zij hadden uiteraard te maken met corona en moesten vorig jaar de geplande tentoonstelling afgelasten. Nu ziet het er allemaal veel beter uit en het bestuur van De Kransmerel hoopt op een grote publieke belangstelling. Voorzitter van De Kransmerel is Julien Prinsier, secretaris en ringverantwoordelijke Kristof Devoldere en penningmeester en materiaalverantwoordelijke is Geert Debeuckelaere.

Ria D’hoedt, Marco Durand en Jackie Bundervoet vervolledigen het team. De coronapandemie was in de loop der jaren niet het enige probleem waarmee de vereniging te kampen had, want in 2005 werd de vereniging geconfronteerd met de vogelgriep en ook toen kon de geplande tentoonstelling niet plaatsvinden. “Alles was geregeld, maar anderhalve week voor de tentoonstelling kon plaatsvinden, moesten we alles afgelasten. Dat was toen een financiële ramp voor onze club. We dachten er even aan om de activiteiten stop te zetten. Heel wat mensen hebben er op dat moment de brui aan gegeven. De Kransmerel is blijven doorzetten en gelukkig maar”, zegt Kristof Devoldere.

“Het kweken van vogels vraagt nogal wat tijd, maar het is en blijft een prachtige hobby. Nieuwe leden zijn trouwens altijd welkom in onze vereniging.”

(PB)