Vlug en Sterk kan eindelijk weer koers organiseren

Voorzitter Noel Dussessoye (links) en secretaris Albert Vandenbulcke van veloclub Vlug en Sterk Beselare. © zenon bekaert
Redactie KW

Al meer dan 70 jaar organiseert de Beselaarse veloclub Vlug en Sterk wielerwedstrijden in de hekseparochie en nu ook in Zandvoorde. Op 15 augustus organiseren ze hun eerste wedstrijd sinds de uitbraak van de coronapandemie.

“Normaal organiseren we drie wedstrijden in Beselare en twee in Zandvoorde. Vorig jaar konden ze om de bekende redenen niet doorgaan. Dit jaar is ons inrichtersblad ook nog altijd wit, maar op 15 augustus komt daar eindelijk verandering in”, zegt secretaris Albert Vandebulcke.

Rijk wielerverleden

Al heel lang worden in Beselare wielerwedstrijden georganiseerd, maar alles werd officieel op 11 juli 1947 toen de pas opgerichte veloclub zich aansloot bij de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). Dit gebeurde in het inmiddels al lang verdwenen café De Tramstatie in de Wervikstraat bij Julien Corion.

De mannen van het eerste uur waren erevoorzitters Charles Bayart en Gerad Lafaut, voorzitter Marcel Claeys, ondervoorzitter Paul Masschelein, secretaris Frans Durnez penningmeester Omer Delvoye en de leden Albert Breyne, Jozef Bouckaert, Roger Desmet, Julien Caron, Georges Ugille, Remi Billiet en André Vandergucht. Later werd café De Gilde de thuishaven en toen die ook verdween, vergaderde de club in de diverse cafés van het dorp.

Achtereenvolgens waren Marcel Claeys, Jozef Hinnekint, Constant Vansteelandt, Remi Billiet en André Dussessoye voorzitter. Momenteel is Noel Dussessoye (73) voorzitter. Hij is al lid sinds 1968 en huidig secretaris en penningmeester Albert Vandenbulcke (81) sloot zich aan in 1994. “We zijn niet meer van de jongsten, maar nieuwe jonge krachten zijn moeilijk te vinden”, lacht Albert.

Plaatselijke renners

“Beselare heeft een rijk wielerverleden en enkele plaatselijke renners zetten een heel mooie carrière neer. Ik denk hierbij aan Benny Ingels, Marc Vandevivere, Jean-Marc Vandenberghe, Bertyl Cael, de geboeders Lapere, Johan Vanlerberghe”, stelt Albert Vandenbulcke. “Vroeger hadden we zeven wedstrijden in Beselare en dat bracht heel wat werk met zich mee. Nu zijn de nadars gelukkig lichter en is er ook hulp van de gemeente. Ons aantal wedstrijden is verminderd, maar naast onze eigen wedstrijden bieden we als club nog dikwijls hulp aan andere wedstrijden. In vergelijking met vroeger zijn er bij de organisatie heel wat paperassen bijgekomen en zorgen de veranderde verkeerssituaties soms voor moeilijkheden. Gelukkig kunnen we rekenen op de hulp van vrijwilligers.”

“Na zo’n lange onderbreking popelen we van ongeduld om opnieuw van start te gaan. Op 15 augustus is er opnieuw koers in Beselare voor eliterenners zonder contract en U23. De start is aan de kerk en de aankomstlijn is getrokken aan café Brouwershof in de Beselarestraat. Koers in een dorp zorgt voor sfeer en hopelijk komen veel wielerfanaten een kijkje nemen.” (NV)

Veloclub Vlug en Sterk

Opgericht op: 11 juli 1947.

Aantal leden: Een honderdtal (bestuur, signaalgevers, medewerkers, sympathisanten).

Bestuur: Noël Dussessoye, Albert Vandenbulcke, Daniël Decuypere, Luc Delzeyne, Martin Derijcke, Wim Nollet, W. Decuypere.

Locatie: Geen vaste locatie. Vergaderen afwisselend in café De Elfpenner en café Het Brouwershof

Organisaties: Wielerwedstrijden (Beselare, Zandvoorde), jaarlijkse kaarting, jaarlijkse samenkomst voor de leden

Contact: 0478 54 71 85- albert.vandenbulcke@telenet.be.