Vliegtuigspotter Michel Vandaele blij met terras Noordzee Vliegclub

Michel is blij met het unieke zicht dat de spotters krijgen vanaf het terras van de Noordzee Vliegclub.© JRO
Michel is blij met het unieke zicht dat de spotters krijgen vanaf het terras van de Noordzee Vliegclub.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dankzij de Noordzee Vliegclub kunnen vliegtuigspotters in Oostende hun hobby voortaan beoefenen vanop het terras van de club, met een schitterend uitzicht op de landingsbaan. De eretribune, zeg maar. Een van die fervente spotters is Michel Vandaele (70). Hij neemt de coördinatie van de NZVC Spotting Group op zich. “Dit is een geweldige opportuniteit!”

Als kleine jongen was Michel al gefascineerd door alles wat met de luchtvaart te maken had. Zijn keuze om in de sector aan de slag te gaan leek dan ook logisch. “Het luchtvaartvirus is hardnekkiger dan covid-19: je geraakt er niet meer van af”, zegt hij met een kwinkslag.

Michel werkte voor verschillende diensten op de luchthaven en trok zich ook de public relations aan. In zijn vrije tijd nam hij duizenden foto’s van landende of opstijgende vliegtuigen. Als Oostendenaar kon hij zich met de luchthaven van Oostende geen betere plek dromen.

Kop koffie

Spotters die, zoals Michel, actief zijn op de Oostendse luchthaven, waren al langer vragende partij naar een locatie. “Vooral tijdens de koude wintermaanden is dat een welgekomen extraatje”, zegt Michel. “Een plaats waar we ons tijdens het spotten wat kunnen verwarmen en waar we kunnen genieten van een lekkere kop koffie maakt onze hobby des te leuker.”

Om de spotters tegemoet te komen stak het bestuur van de Noordzee Vliegclub de koppen bijeen en richtte de ‘NZVC Spotting Group’ op. Michel zal de coördinatie van de nieuwe spottersgroep op zich nemen.

Digitalisering

“De Noordzee Vliegclub beschikt over een eigen clubhuis, met daarbij een prachtig terras dat open zicht biedt op de landingsbaan van de luchthaven”, legt Michel uit. “Een geweldige opportuniteit voor ons. De nieuwe, jongere spotters hebben alsmaar minder tijd. Ze komen een foto nemen van het vliegtuig, en ze zijn weer weg. Wij blijven graag nog wat napraten en dan is dit de ideale plaats om dat te doen.”

De digitalisering heeft het spotten volgens Michel veel gemakkelijker gemaakt. “Vroeger hielden we ons al eens in, wat het aantal foto’s betreft. Tegenwoordig neem je een hele reeks met je digitale camera en haal je de beste eruit. Daarnaast moeten we niet meer de hele middag wachten tot er een vliegtuig landt. Tegenwoordig kunnen we via het internet perfect tot op de minuut zien hoe laat een vliegtuig opstijgt of landt.”

Michel heeft nogal wat vliegtuigen voor de lens gekregen, tijdens zijn vele jaren als spotter. Hij glundert wanneer hij over zijn favoriete onderwerp vertelt.

“De Oekraïense Antonov AN-225, waarvan de kleinere broer de AN124 Oostende al enkele keren heeft bezocht, blijft het meest tot de verbeelding sprekende vliegtuig in de luchtvaartgeschiedenis. Het is ook het grootste vliegtuig ter wereld, en werd oorspronkelijk gebouwd om een spaceshuttle te vervoeren. Daarnaast is de Concorde een van de meest uitzonderlijke vliegtuigen die ik tijdens het spotten heb mogen fotograferen. Meer nog; in 1976 zat ik in de Concorde toen het toestel de reis van Parijs naar Oostende maakte. Maar er zijn zo nog wel verschillende toestellen geweest die ik nooit zal vergeten.”

Volgens Matthieu Calu, voorzitter van de Noordzee Vliegclub, is de komst van de spotters een belangrijke stap in de verbreding van de club. “De spotters vormen een belangrijke community op en rond de luchthaven van Oostende. We zijn tevreden dat een aantal van hen de weg naar de club heeft gevonden.”

Geïnteresseerde spotters kunnen contact opnemen via michel.vandaele@nzvc.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier