Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) keurt de strenge coronaregels van Blankenbergse vechtsportclub niet af

Hoofdtrainer David Roelant © Davy Coghe
Redactie KW

De deuren van de dojo van vechtsportclub Jiu Jitsu Blankenberge blijven gesloten voor wie geen coronacerticaat kan of wil voorleggen. Volgens de Vlaamse Sportfederatie mogen sportclubs om die reden nochtans niemand weigeren. De Gegevensbeschermingsautoriteit zegt zelfs dat het clubs niet is toegestaan om die gegevens op te vragen. Maar Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) keurt het strenge Blankenbergse clubreglement niet af. “Wie het niet eens is, moet maar geen lid zijn van de club.”

1 september staat bij veel leden van Jiu Jitsu Blankenberge aangestipt als de dag waarop ze hun vechtkunst opnieuw zonder restricties en zonder mondmaskers mogen beleven. Maar mogelijk kunnen bij aanvang van het nieuwe seizoen toch een paar leden niet komen trainen. Het bestuur van de club besliste in de aanloop van het nieuwe sportieve jaar namelijk zelf om strikter te zijn dan de maatregelen die door de overheid worden voorgeschreven.

Zo kunnen leden vanaf 13 jaar zonder Covid Safe Ticket niet komen trainen. “Voor aanvang van de training moeten deelnemers vanaf 13 jaar een coronacertificaat voorleggen: het bewijs van volledige vaccinatie, een testcertificaat met negatief resultaat of het herstelcertificaat”, zegt hoofdtrainer David Roelant.

Het bestuur dacht enige tijd na over de bijkomende maatregel, maar staat volledig achter haar beslissing. “Wij voelen ons als club ook verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van onze kinderen, onze leden en onze trainers”, klinkt het. “Het gaat tenslotte om een contactsport.”

Strenger zijn mag

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) zelf heeft weinig problemen met de strenge eisen van de Blankenbergse sportvereniging. “Clubs kunnen nu eenmaal zelf een reglement opstellen en kunnen daarbij altijd kiezen om nog strenger te zijn dan de geldende regels. Een café zou bij wijze van spreken ook een Covid Safe Ticket kunnen vragen aan elke klant die binnen wil komen. Wie het niet eens is met het reglement van de club, moet maar geen lid zijn van de club.”

Bij de Gegevensbeschermingsautoriteit vallen ze echter uit de lucht dat Weyts dit niet afkeurt. “Volgens onze lezing van het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gemeenschappen over het gebruik van een Covid Safety Ticket is het sportclubs niet toegestaan om deze op te vragen. De coronapas mag enkel gebruikt worden voor massa-evenementen en pilootprojecten”, zegt Sarah Boulerhcha.

Kan niet

Ook in de Kennisdatabank van de Vlaamse Sportfederatie staat het tegenovergestelde te lezen. “Het verplichten om een coronacertificaat voor te leggen is momenteel niet mogelijk omdat het om gezondheidsgegevens gaat. De Sportfederatie benadrukt op hun website dat het om een ‘bijzondere categorie van persoonsgegevens’ gaat. “Er mogen geen gevolgen gekoppeld worden aan het al dan niet geven van een toestemming voor deze gegevensverwerking”, geven ze de clubs mee op hun website.

Dus iemand het deelnemen aan de sport ontzeggen omdat hij of zij het bewijs niet wil of kan voorleggen, kan niet. Want op dat moment is de toestemming om de gegevens te gebruiken niet meer vrij.

Weyts blijft desondanks alles bij zijn standpunt. “Het enige dat clubs goed moeten weten is dat nog niet iedereen de kans kreeg om zich te laten vaccineren”, zegt hij wel. In Blankenberge hielden ze daar naar eigen zeggen echter rekening mee.

Drie keer per wek laten testen

“We beseffen dat het een zeer heikel punt is. Minderjarigen kiezen er namelijk niet zelf voor om zich al dan niet te laten vaccineren. Net daarom bieden we hen ook de kans om met een negatieve test te komen trainen. Het is absoluut niet onze bedoeling om iemand uit te sluiten. Al beseffen we ook dat de kans in de praktijk klein is dat iemand zich drie keer per week zal laten testen om te komen trainen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier