Vinkenzetters verlangen naar normaal seizoen

Joseph Watteny. (foto RV)
Joseph Watteny. (foto RV)
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij staat het leven ‘on hold’ voor Joseph Watteny (74) uit de Kruiswegestraat. Er is veel weggevallen, maar het meest van al mist hij de activiteiten van de vinkenmaatschappij: “We hopen op een zetting op 2 mei.”

De lente is in het land, de bloesems steken het kopje op en hoog in de lucht kwelen de vogels magistrale liedjes. Dat doen ook de vinken, dat het een lieve lust is om te horen. In de vrije natuur, maar niet competitief.

Joseph is secretaris van de vinkenmaatschappij de Lichtzangers, met lokaal ‘t Fonteintje als inschrijvingsplaats en gezellige kroeg voor evaluatie en napraten. Ook die passie kan hij door de coronamaatregelen maar amper delen met zijn vrienden. “Voor dit jaar zijn momenteel 31 leden ingeschreven en normaal start het seizoen in april. De aanvraag aan de gemeente is binnen en we hopen de eerste zetting te doen vanaf 2 mei, aan de sporthal of op de piste rond het voetbalveld. Vorig jaar organiseerden we maar elf zettingen ‘in de reke’ van juni tot juli. Geen echte competitie, en dus geen kampioenstitels en traditioneel afsluitfeest in ‘t Biezemhof in Aalter. Dat betreuren we enorm. Nu maar hopen dat het tij vlug keert en dat we een volwaardig kampioenschap kunnen afwerken. De kalender is opgemaakt. Als club zijn we er helemaal klaar voor.”

“Wij organiseren altijd coronaveilig, ook vorig jaar. Met 2,40 meter tussen de kooien en de liefhebbers op hun stoeltje, lat en krijt in aanslag om een vol uur de loepzuivere songs te registreren. Bij de inschrijving zaten we achter plexiglas, was er gel voorhanden en werd het inschrijvingsgeld in een apart en beveiligd potje gedeponeerd. We hielden ons strikt aan de regels.”

“Het is een mooie en voldoening schenkende hobby, de kweek en zorg van vinken, maar toch domineert nu het wrange gevoel, het gemis van competitie. Elke liefhebber wil het zangtalent van zijn vinken meten. Dat lukt prima in gemeenschap, op een zetting, waar de ene de andere wil overstijgen tot een hoog aantal in mooie harmonie. Onze leden snakken naar de zettingen, ook voor het sociaal contact en als voortzetting van de favoriete hobby. De focus ligt nu op de maand mei. We zien verlangend uit naar de eerste ‘confrontatie’, in de opperste amicale sfeer.”

Zelfs geen koers

En dan is er nog de koers. Joseph is medewerker en bestuurslid van De Molenspurters Meulebeke, en helpt bij de vzw die de cyclocross in Meulebeke in goede banen leidt. “Al jaar en dag help ik hier bij de organisatie van wielerwedstrijden, onder commando van Paul Derudder. Na de annulering van de koers op Pasen is ook de wedstrijd op de kleine kermis heel twijfelachtig. Hopelijk kunnen we in augustus twee koersen organiseren.”

(RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.