Vinken zingen deuntje voortaan aan wzc Ter Linde

De vinkeniers noteren geconcentreerd een uur lang het aantal vinkenslagen met krijtstreepjes op een houten telregel. © MVP
Redactie KW

Woonzorgcentrum Ter Linden wordt de nieuwe stek voor de wekelijkse vinkenzetting van de Veurnse Paradijsvogels.

De Veurnse vinkeniersgilde De Paradijsvogels bestaat sinds 1934 en is op één na is dit oudste langst actieve gilde in het land. Zoals bij heel veel verenigingen vielen de activiteiten tijdens de coronalockdown ook voor de vinkeniersverenigingen weg. Maar zodra de Nationale Veiligheidsraad groen licht gaf voor een aantal versoepelingsmaatregelen, was er heel goed nieuwe voor de Paradijsvogels. Woonzorgcentrum Ter Linden wordt hun nieuwe vaste stek voor de wekelijkse vinkenzettingen.

Voor vinkeniers wordt het alsmaar moeilijker om een geschikte rustige plaats te vinden voor hun eeuwenoude sport. Maar het kwam tot een akkoord met stad Veurne om die te organiseren op de unieke locatie van wzc Ter Linden, aan de rand van het water.

“Dit is een prachtige, rustige omgeving, in de nabijheid van de bewoners, waarvan sommigen met de vinkenzettingen zijn opgegroeid”, zeggen voorzitter Willy Booghs en secretaris Johan Coutereel.

Vlaggenzwaaier

Hoewel er in onze contreien nog altijd heel wat vinkenverenigingen bestaan, neemt het aantal leden elk jaar af. “Jonge mensen zijn minder geïnteresseerd, hebben te weinig tijd, of staan niet graag vroeg op”, aldus Willy Booghs. “Onze vereniging telt momenteel 29 leden, vandaag zijn er 18 opgedaagd. Daar zit de onweerachtige weersvoorspelling wel voor iets tussen”, vult Johan Coutereel aan.

Even voor 9 uur wordt het muisstil en gaan alle ogen richting de vlaggenzwaaier, die het startsein geeft. De vinken zitten in speciale wedstrijdkooitjes en worden opgesteld in een lange rij, op 240 centimeter afstand van elkaar! Dan wordt een uur lang het aantal slagen van de vink geteld en met krijtstreepjes op een houten telregel geturfd. Zo’n vogeltje kan zijn deuntje gerust meer dan 1000 keer per uur herhalen.

Er werd voor dit jaar een vinkenprogramma opgesteld, maar door het coronavirus konden de vinkenzettingen niet op tijd van start gaan. Zodra de maatregelen het toelaten, wordt gestart met de klassementsritten.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier