Vief Nieuwpoort organiseert verschillende activiteiten voor actieve senioren

De Nieuwpoortse Vief-vereniging bestaat nog niet zo lang… Ze is pas echt actief sinds begin 2018, maar intussen hebben heel wat jonge en minder jonge senioren de weg gevonden naar de nieuwe vereniging.

Voorzitter Herman Lenaers, penningmeester Carine Michils en ondervoorzitter Erik Billiet. (foto MVO)

Voorzitter Herman Lenaers is een kloeke zeventiger en een echte spraakwaterval. Je zou hem zijn leeftijd niet aangeven… “Eigenlijk woon ik pas definitief in Nieuwpoort sinds 2017”, geeft Herman toe. “Mijn vrouw en ik woonden in Putte (bij Antwerpen, red.), maar we kwamen bijna elk weekend naar zee. Toen mijn vrouw overleed, ben ik definitief naar Nieuwpoort verkast. Omdat ik liberale genen heb, ben ik op zoek gegaan naar een liberale seniorenvereniging, maar die vond ik niet. Dus besloot ik om zelf een afdeling van Vief op te richten. Ik krijg de steun van een team bestuursleden dat zich ieder op zijn of haar manier verdienstelijk maakt. Carine Michils neemt de taak van penningmeester voor haar rekening, Erik Billiet is ondervoorzitter en dan zijn er nog Rita Vandenberghe en Kris Vlaemynck.”

“We merken dat heel wat mensen nog altijd bang zijn om deel te nemen aan groepsactiviteiten”

Ook Carine is een ‘aangespoelde’, afkomstig uit Sint-Genesius-Rode, maar woont al 9 jaar in Nieuwpoort. “Ik voel me hier prima”, lacht ze. “Ik gids ook in de regio, en dat komt goed van pas. Toen ik het programma zag, sprak dat me wel aan, hoewel ik zelf nog niet meteen een senior ben.” Ondervoorzitter Erik Billiet is een geboren en getogen Nieuwpoortenaar en zijn job als drukker in het stadhuis komt nu goed van pas. Hij verzorgt onder meer de folders.

Veel variatie

“We zijn gestart zonder lidgeld te vragen”, legt Herman uit. “Per bijeenkomst vragen we een bijdrage van 5 euro, en we zien wel of we daarmee rondkomen. We houden wel de gegevens bij van alle sympathisanten die ooit zijn geweest, en die mensen houden we op de hoogte van onze activiteiten. We merken dat er regelmatig mensen terugkeren, en doorgaans zijn er toch 30 tot 40 mensen aanwezig op onze bijeenkomsten. We doen ons best om zoveel mogelijk variatie aan te bieden, maar er zijn ook terugkerende activiteiten. Door de coronacrisis zijn er natuurlijk enkele geannuleerd of verplaatst naar een latere datum. De voordracht van Guy Dubois ‘Het Boeddhisme, van illusie naar werkelijkheid’ wordt verschoven naar 2021. Ook ‘Vrijdag visdag’ – een initiatief van toerisme Nieuwpoort – was een populaire uitstap die voorlopig niet meer doorgaat. Die begint om 06.45 uur aan de Vismijn, met de veiling als de garnalen binnenkomen en daarna een simulatieveiling, een bezoek aan het bedrijf Huyghebaert, een haventocht met aperitief en garnalen… Ook ‘Pittig Bruintje’ is een succesvol stadsinitiatief. Daarvoor betalen de deelnemers de normale prijs.”

Computerlessen

“Onze cursussen voor computer iPhone, tablet, internetgebruik… hebben altijd veel succes. Het moet ook niet altijd bloedserieus zijn: toen we een moppentapper uitnodigden met zijn voorstelling ‘vergeet niet te lachen’, is er inderdaad stevig gelachen! Regelmatig organiseren we voordrachten, zoals een tijd geleden over China, en dat hebben we gecombineerd met een etentje bij de Chinees. Daarop willen we verder borduren: elke maand ergens in Nieuwpoort samen een dagschotel gaan eten. Maar we merken dat heel wat mensen nog altijd bang zijn om deel te nemen aan groepsactiviteiten. We mailen iedereen onze toekomstplannen, en we zien wel… Volgend jaar hopen we ook meer excursies te doen: wandelingen, fietstochten… Als pluralistische vereniging willen we diverse én betaalbare activiteiten op het getouw zetten voor de gewone mens, die moet rondkomen met zijn pensioentje.”

Geen verplichtingen

Na de zomer schiet Vief terug in actie. Herman somt moeiteloos de geplande activiteiten op en nodigt alle geïnteresseerden uit: “Of de ‘Dag van de Garnaal’ doorgaat, is nog koffiedik kijken… Op 22 oktober is er een cursus bloemschikken en op 15 november een cursus waarin je vlot leert omgaan met het internet, telkens in Centrum Ysara om 14 uur. Voorts is er de kaas- en wijnavond op 24 oktober om 19 uur. Op 17 december sluiten we het jaar af met een voordracht over de vrijmetselarij, ook om 14 uur in zaal Ysara.”

Wie belangstelling heeft in een van de activiteiten is altijd welkom, zonder verdere verplichtingen.

Info: www.viefwest.be/nieuwpoort info.nieuwpoort@vief.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.