VFG Lauwe steunt personen met handicap en chronisch zieken: “Leden uit eenzaamheid halen en samenbrengen”

De bestuursleden van VFG Lauwe met Jacky Behaegels, Marc Paelinck, Brigitte Verzele en Jim Pattyn gaven wat uitleg over hun vereniging. (foto WO)
De bestuursleden van VFG Lauwe met Jacky Behaegels, Marc Paelinck, Brigitte Verzele en Jim Pattyn gaven wat uitleg over hun vereniging. (foto WO)
Redactie KW

De coronacrisis hakt er ook bij VFG Lauwe stevig in. “De instroom van nieuwe leden is volledig stilgevallen. Iedereen wacht af tot het normale leven heropstart”, betreurt voorzitter Marc Paelinck van VFG Lauwe.

Door Carlos Berghman

VFG Lauwe zet zich in voor personen met een handicap, chronisch zieken en hun omgeving. De vereniging wil een aangename ontmoetingsplek creëren, waar de leden aan tal van activiteiten kunnen deelnemen.

Zaal Astoria

“Maar we kunnen nu niets doen, zelfs onze zaal Astoria is gesloten. In september, toen er even versoepelingen waren, durfden we het risico niet nemen om iets te organiseren”, toont de voorzitter zich bezorgd.

“Onze leden kregen wel hun traditioneel eindejaarsgeschenkje, dat we hen samen met hun lidkaart bezorgden. Iedereen toonde zich begripvol en vernieuwde spontaan zijn lidmaatschap. Dat vind ik een vorm van steunbetuiging en appreciatie voor wat we doen. Eens we opnieuw mogen opstarten, willen we graag in samenspraak met het overkoepelend orgaan iets voor hen terugdoen.”

Informatie geven

VFG verdedigt ook de belangen en de rechten van personen met een handicap en chronisch zieken. “Concreet betekent dat, dat wie vragen heeft of op zoek is naar specifieke informatie over handicap, bij ons terechtkan”, legt Marc Paelinck uit.

“Personen met een handicap en chronisch zieken zijn zich vaak niet bewust van hun rechten. Daarom organiseren we jaarlijks een viertal infonamiddagen, waarop we onze leden informeren over de toelagen waarop ze recht hebben, tot wie ze zich daarvoor moeten wenden… Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen steunmaatregelen mislopen uit onwetendheid, en dat vind ik jammer. Dat alleen al is een gegronde leden om lid te worden van VFG.”

Iedereen toonde zich begripvol en vernieuwde spontaan zijn lidmaatschap

“Helaas daalt ons ledenaantal jaar na jaar. Dat is een trend die alle VFG-afdelingen treft. We moeten het vooral hebben van 50’ers, 60’ers en 70’ers. We slagen er niet in om jongeren aan te trekken. Het eerste jaar is het lidmaatschap nochtans gratis. Maar jonge mensen voelen zich niet meer zo geroepen om samen te komen en zijn ook veel mobieler geworden dan vroeger”, stelt de voorzitter vast.

VFG Lauwe probeert ook te wegen op het beleid om personen met een handicap meer kansen te geven. “We bezoeken bijvoorbeeld de nieuwe openbare gebouwen in de stad. We gaan na in hoeverre ze toegankelijk zijn voor onze leden. Zo formuleerden we een aantal opmerkingen over de toegangswegen naar en de voetpaden rond het nieuwe ontmoetingscentrum Het Applauws. We kregen de belofte dat er aanpassingen zouden gebeuren.”

Sjoelbakken en boccia

Tenslotte organiseert VFG Lauwe tal van activiteiten voor haar leden. “We willen hen uit de eenzaamheid halen en samenbrengen. We organiseren volksspelen zoals sjoelbakken en boccia, een bal- en werpsport voor mindervaliden, vergelijkbaar met petanque. We gaan ook maandelijks zwemmen, naar de bowling, wandelen en fietsen.”

Marc Paelinck, voorzitter van VFG Lauwe.©Wilfried Ossieur
Marc Paelinck, voorzitter van VFG Lauwe.©Wilfried Ossieur

“Het zijn doorgaans activiteiten, die iedereen kan doen, ook wie in een rolstoel zit. We werken hiervoor nauw samen met de seniorenvereniging S-Plus Lauwe. Ook nemen we deel aan provinciale en nationale activiteiten in West-Vlaanderen. Onze leden krijgen vier keer per jaar een krantje en ze kunnen ook genieten van allerlei voordeeltarieven.”

“Onze lokale afdeling is een echte vriendenkring, waar iedereen blij is om erbij te zijn. We kunnen bovendien rekenen op een grote schare vrijwilligers.”

“Naast de zes bestuursleden en hun partners steken ook de mobiele leden een handje toe. Minder mobiele leden worden opgehaald en zelfs met de verkiezingen organiseren we vervoer naar het stemhokje”, besluit voorzitter Marc Paelinck.

Vlaamse Federatie Gehandicapten

VFG, wat vroeger stond voor ‘Vlaamse Federatie Gehandicapten’, staat nu voor ‘Vereniging personen met een handicap’. VFG is een partner van de socialistische mutualiteiten.

Opgericht in: De Lauwse afdeling van VFG zag 45 jaar geleden het daglicht.

Voorzitter: Marc Paelinck (58) is al 15 jaar lang de voorzitter.

Ledenaantal: VFG Lauwe telt een 70-tal leden, ooit waren dat er dubbel zoveel. Het eerste jaar is het lidmaatschap gratis, daarna betalen leden 12 euro lidgeld.

Lokaal: Café-zaal Astoria in de Hospitaalstraat.

Contact: marc.paelinck@bondmoyson.be , jim.pattyn45@gmail.com .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.