Vermaak Na Arbeid uit Tielt na 96 jaar op zoek naar nieuwe thuis

Christophe Cappoen van vzw De Gilde, VNA-voorzitter Rudi Alliet en secretaris Michiel De Jaeger © SV
Redactie KW

Vermaak Na Arbeid is op zoek naar een nieuwe thuis. De Koninklijke harmonie is al sinds 1926 in het complex achter het ACV-gebouw in de Oude Stationsstraat gevestigd, maar de gebouwen zullen binnenkort verkocht worden. Alle verenigingen die er gebruik van maken moeten dus op zoek naar een nieuwe stek. Dat is niet evident voor Vermaak Na Arbeid, die veel ruimte nodig heeft voor de instrumenten.

De geschiedenis van ‘t Gildeke, zoals het complex heet dat achter de ACV-gebouwen in de Oude Stationsstraat ligt, gaat terug tot in 1922. De toenmalige arbeidersbeweging bouwde er een Volkswinkel met een gelagzaal en een feestzaal. Vier jaar later werd Harmonie Vermaak Na Arbeid er opgericht en in de jaren daarop werden de KAV, KAJ, KWB en KVG er uitgebouwd. Tot op vandaag is ‘t Gildeke dé uitvalsbasis van de verenigingen die onder de vleugels van Beweging.net (voorheen ACW) vallen. 96 jaar al repeteert Vermaak na Arbeid er. Maar aan dat verhaal komt een einde.

Eeuwfeest in mineur?

Het ziet er naar uit dat de harmonie haar eeuwfeest in 2026 niet in ‘t Gildeke zal kunnen vieren. “Begin dit jaar kregen we een brief van ACV West-Vlaanderen”, vertelt Christophe Cappoen. Hij is voorzitter van vzw De Gilde, die het gebouw beheert. “De dienstverlening van het ACV verhuist naar een kleiner gebouw, waardoor men deze gebouwen in Tielt niet meer nodig heeft en wil verkopen. Ook het CM gebouw (dat naast het ACV-gebouw ligt – red.) komt trouwens leeg te staan. Dat kantoor verhuist naar Office One (de nieuwbouw in de Ruiseleedsesteenweg – nvdr.), al staat dat los van de situatie met ‘t Gildeke. Eind maart 2023 wordt een punt gezet achter de gebruiksovereenkomst met de vzw De Gilde. We weten niet wat er daarna gebeurt. Zal er snel een koper zijn en zoja, zullen de gebouwen dan plaats ruimen voor een nieuw project? Zullen de verenigingen het gebouw nog – al dan niet tijdelijk — mogen huren van de nieuwe eigenaar? We weten het niet.”

Jeroen Pollet van ACV West-Vlaanderen bevestigt dat ACV verhuist en dat de gebruiksovereenkomst in maart afloopt. “Op dit moment zitten er tijdelijk nog enkele diensten die gebruik maken van de gebouwen in Tielt, maar die zullen op termijn verhuizen naar Roeselare. Daarom hebben we geen nood meer aan zo’n groot gebouw in Tielt en doen we het van de hand. Al betekent dat voor alle duidelijkheid niet dat we met ACV niet meer aanwezig zullen zijn in Tielt. De dienstverlening in Tielt verhuist naar een kleinere kantoorruimte aan het station.”

Ruimte nodig

Maar die verhuis betekent dat heel wat verenigingen – behalve VNA maken onder meer Femma en Okra ook gebruik van ‘t Gildeke – moeten verhuizen. Voor VNA is het wellicht de hardste noot om kraken. “We hebben wel wat meer nodig dan louter een vergaderzaal”, zegt secretaris Michiel De Jaeger. “Ons huidige repetitielokaal is 100 vierkante meter groot en dat is al krap. Kleiner gaan is echt geen optie. En al ons materiaal, onze instrumenten en ons archief maken het er niet eenvoudiger op. Met het trommelkorps, de harmonie en de jeugd zijn er in totaal drie repetities per week en alle instrumenten telkens terug naar huis meenemen kan niet. We hebben plaats nodig om die te kunnen stallen.”

Verschillende pistes onderzocht

Vooral dat laatste maakt een nieuwe plek vinden erg moeilijk. “We krijgen heel veel tips en veel mensen proberen ons te helpen, maar tot nu toe zonder resultaat”, zegt voorzitter Rudi Alliet. “We zijn gaan praten met de stad, met bedrijven, met de dekenij, er werd nagedacht over het financiëngebouw en deze morgen ben ik nog navraag gaan doen bij Huis Tabor, maar we vonden voorlopig geen oplossing. Ook de O.L.V-kerk (waar recent nieuwe repetitieruimtes ingericht werden – nvdr.) is geen optie, want de grootste ruimte is er 70 vierkante meter. Te klein. We blijven hopen dat er iets uit de bus komt.” Ook burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) beseft dat het geen gemakkelijke zoektocht is. “Persoonlijk ben ik er ook niet erg gelukkig mee dat Beweging.net er moet vertrekken. Helaas is het niet anders. We zijn vanuit de stad zeker bereid om mee te zoeken naar oplossingen, maar de moeilijke vereisten maken het er niet gemakkelijker op.”

Wie zelf denkt de vereniging uit de nood te kunnen helpen, kan contact opnemen met Rudi Alliet via voorzitter@vermaak-na-arbeid.be of 0476/66.49.68.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier