Vereniging voor Spondyloartritis start opnieuw op: “Corona deed onze spieren geen deugd”

Deze week werd er woensdagavond opnieuw verzameld aan zwembad Lago. Er werd niet gezwommen of gewandeld maar de lotgenoten kwamen samen om eentje te drinken in de stad. Vlnr.: Frank Vanderbeken, Catherine Dendauw, Martine Claerhout, ergotherapeute Ingrid Baert, Nele Damman, José Crombez en Karine Braems. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De Kortrijkse afdeling van de vzw Vereniging voor Spondyloartritis krabbelt weer overeind na de coronacrisis. “Onze spieren verstrammen”, zegt voorzitter Karine Braems (51). “Het werd tijd om echt weer te bewegen. Dat gaat altijd beter als je dat samen kan doen met lotgenoten.”

Spondyloartritis staat ook bekend als de ziekte van Bechterew en is één van de vele vormen van reuma. “Het begint in de rug maar tast zowel gewrichten als pezen aan.” De leden van de Kortrijkse afdeling De Watertrappers zetten de woensdagavond altijd met stip in hun agenda. “Dan komen we met onze oefengroep samen om onder begeleiding van een ergotherapeute oefeningen te doen in zwembad Lago in Kortrijk.” De groep ging op 11 maart voor de laatste keer zwemmen. Doordat de zwembaden nog steeds geen toelating hebben om te openen, kunnen de reumapatiënten nog altijd hun oefeningen niet doen. “Nochtans zijn die zo deugddoend in het water”, luidt het. “Dan belast je je spieren minder.”

Verstramming

Karine Braems uit Heule is voorzitter van de vereniging. Ze belde de leden tijdens de coronacrisis al enkele keren één voor één op om te vragen hoe het met hen gaat. Karine lijdt zelf aan spondyloartritis en weet maar al te goed dat de spieren verstrammen als er niet voldoende beweging is. “We konden allemaal voor lange tijd niet meer naar de kinesist en voelden ons allemaal veel stijver. Ook onze wekelijkse afspraak in het zwembad kan nog altijd niet.” In de vereniging is ook het contact onder de leden zeer belangrijk. “We zijn tijdens ons wekelijks zwemuurtje helemaal gefocust op onze oefeningen in het water en dan praten we graag altijd nog eens na met onze lotgenoten. Enkel zij beseffen hoe wij ons voelen.”

Nu het zwembad nog gesloten is, gaan we wekelijks wandelen – voorzitter Karine Braems

De leden spraken vorige week dinsdag af voor een videogesprek. “Er werd – nu de maatregelen toch wat versoepeld zijn – afgesproken om tijdens ons normale zwemuurtje in groep te gaan wandelen tot het zwembad weer de deuren mag openen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed voor reumapatiënten. “Ingrid, onze ergotherapeute, stippelde een wandeling rond het Buda-eiland uit. We waren met negen personen. Buiten sporten in groepen tot 20 personen mag gelukkig weer, enkel de risicopatiënten gingen nog niet mee.” Karine reed mee op haar scootmobiel, want te ver wandelen lukt niet voor haar. “We besloten om elke week samen te komen voor een wandeling. Bij slecht weer spreken we toch af en gaan we iets drinken. Het is belangrijk om weer samen te kunnen komen. Zo blijven we gemotiveerd.”

Voortdoen in vakantie

Normaal zouden De Watertrappers op woensdag 24 juni voor de laatste keer zwemmen. “We oefenen in juli en augustus normaal niet maar als we dit jaar de kans krijgen om naar het zwembad te gaan, dan zullen we voort zwemmen. We lagen al te lang stil en zo kunnen we het lidgeld wat compenseren.”

Opgericht: De vzw en ook de Kortrijkse afdeling zagen het levenslicht in 1985.

Voorzitter: Karine Braems nam in 2017 de fakkel over van Frank Vanderbeken.

Ledenaantal: 25.

Lokaal: Er is geen echt lokaal. Elke woensdag wordt er om 20.15 uur afgesproken in Lago Kortrijk om er een uurtje oefeningen te doen in het zwembad. De Watertrappers zijn zowel een patiënten- als sportvereniging aangesloten bij Parantee-psylos, een sportfederatie voor mensen met beperkingen. Er worden naast het wekelijkse zwemuurtje ook cursussen voorzien en infomomenten gegeven.

Wie de vereniging wil vervoegen, kan mailen naar karinebraems@gmail.com of bellen naar 0474 32 68 41.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.