Verenigde Vrienden uit Oostrozebeke opgelucht dat ze opnieuw mogen vinken zetten

Voorzitter Philip Ampe van vinkenmaatschappij de Verenigde Vrienden is blij met de heropstart. © (foto CLY)
Redactie KW

Niet alleen voetballers en wielrenners werden getroffen door de coronacrisis, ook de vele duiven- en vinkenliefhebbers bleven op hun honger zitten. De vinkeniers van de Verenigde Vrienden zijn opgelucht dat ze sinds kort weer naar buiten kunnen met hun vogels.

De duivenliefhebbers hebben er hun eerste trainingsvluchten vanuit Quivrain opzitten en wachten nu nog op groen licht voor de wedstrijden. Nu is het de beurt aan de vinkeniers om de kooien af te stoffen en weer onder de mensen te komen, weliswaar ook hier met serieuze beperkingen. Voorzitter Philip Ampe van vinkenmaatschappij ‘De Verenigde Vrienden’ gehuisvest in lokaal Vrij Polen, licht toe.

Mondmasker verplicht

“Na lang wachten zijn er ook uiteindelijk versoepelingen aangekondigd wat de vinkensport betreft. De versoepeling ging in sinds maandag 18 mei maar ook in dit geval met respect voor de afstandsregels en het verplicht dragen van een mondmasker en handschoenen. Het vinkenlokaal zelf blijft gesloten en samenkomsten voor of na de zetting zijn uit den boze. Compleet nieuw is dat het aantal deelnemers per zangwedstrijd beperkt wordt tot 20 per zetting. De zettingen gaan door als proefzettingen. De uitslagen maken dan ook geen deel uit van plaatselijke kampioenschappen of regelmatigheidscriteria. Inschrijven kan op voorhand per telefoon. Zijn ten strengste verboden: het innen van inleggeld, het afroepen of uithangen van een uitslag of het schenken van bloemen en naturaprijzen. Dat laatste was in het verleden steevast het geval bij elke zangwedstrijd. Er mogen ook geen toeschouwers aanwezig zijn.”

Beurtrolsysteem

Gezien de maatschappij 67 leden telt en er slechts twintig kunnen deelnemen, worden we verplicht een beurtrol te hanteren. Inschrijven kan alleen de avond voordien telefonisch op 0496 271 671. Het speelterrein wordt pas een half uur voor de aanvang geopend en iedereen blijft in de wagen zitten tot een kwartier voor de start. Ook na de zetting moet iedereen zich onmiddellijk naar de wagen begeven. De uitslagen tellen voor geen enkel kampioenschap mee en dus zal er ook niemand gehuldigd worden tijdens het jaarlijkse souper.”

“Het vinkenlokaal blijft gesloten en samenkomsten voor of na de zetting zijn uit den boze”

Er wordt gestart op zondag 7 juni. De volgende mogelijke versoepelingen van de Veiligheidsraad staan gepland voor 8 juni. Volgende zangwedstrijden staan nu al gepland op het parcours van de Veldstraat: zondag 7, 14, 21 en 28 juni. Daarna op de zondagen 5, 12, 19, 26 juli en 2 en 9 augustus. Op het parcours Hulstestraat: 12 en 19 juni om 18 uur. Parcours Leegstraat 9 juni, 16 juni, 23 juni en 30 juni telkens om 9 uur en ten slotte 7 en 14 juli Leegstraat ook om 9 uur. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier