Tweede editie van petanquetornooi ‘No Balls No Petanque’: “Wie volgt Balthazar op?”

Jeffrey Hoorelbeke, Tom Geirnaert en Jasper GeirnaertOntbreken op de foto: Dieter Geirnaert en Jeroen Desseyn. © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De vriendengroep die twee jaar geleden voor het eerst petanquetornooi ‘No Balls No Petanque’ organiseerde, pakt op zondag 5 september met een tweede editie uit. Omdat de eerste uitgave heel succesvol was werd beslist om meer deelnemers toe te laten. Daarvoor worden aan het Dermautpark zelfs extra tijdelijke petanquevelden aangelegd.

Het idee voor ‘No Balls No Petanque’ ontstond tijdens een avondje petanque onder vrienden”, vertelt Jasper Geirnaert. “Bij een drankje rijpte het idee om een petanquewedstrijd in het Dermautpark te organiseren.” Jasper organiseerde twee jaar geleden samen met Tom Geirnaert, Jeroen Desseyn en Jeffrey Hoorelbeke de eerste editie van ‘No Balls No Petanque”. Die werd een groot succes. “Alles zat mee”, verduidelijkt Jasper Geirnaert. “We mochten meteen 20 teams verwelkomen wat het maximum was dat we vooropgesteld hadden. De teams brachten ook een hoop volk mee en bovendien zat ook het weer meer dan snor.”

Vorig jaar kwam er door corona geen tweede editie. “We hebben vrij vlug beslist om de tweede editie toen niet te laten plaatsvinden”, weet Jeffrey Hoorelbeke. “De coronamaatregelen die we zouden moeten nemen bleken niet echt haalbaar te zijn.” Dit jaar komt ‘het Stadense kampioenschap voor elite gooiers zonder contract’ evenwel dubbel sterk terug. “We hebben ons tornooi immers uitgebreid’, vertelt Tom Geirnaert. “We zijn meteen voor 10 extra ploegen gegaan. Bij de eerste editie was er plaats voor 20 ploegen, die elk uit twee of drie man bestaan. We hebben het maximaal deelnemende teams nu opgedreven tot 30. Daardoor was er meteen ook nood aan extra petanqueterreinen”, gaat Jonas Geirnaert verder.

Ricard en Vylmer

“Aan het vroegere stationsgebouw beschikken we over zeven terreinen. In de Diksmuidestraat gaan we recht tegenover basisschool van het gemeenschapsonderwijs ’t Klavertje drie extra tijdelijke terreinen aanleggen. Het nodige materiaal daarvoor wordt door het Stadense aannemingsbedrijf Stibegro geleverd. Wij zorgen voor de aanleg.”

“Omdat ons tornooi uitgebreid is, was er ook nood aan extra mankracht voor de organisatie”, vertelt Tom Geirnaert. “Die vonden wij uiteindelijk bij Dieter Geirnaert. We staan immers niet alleen in voor de organisatie en spelleiding, maar bemannen ook de bar. We kunnen voor dit alles gelukkig ook rekenen op de hulp van onze wederhelften.”

De tweede editie van ‘No Balls No Petanque’ lijkt overigens opnieuw op een succes af te stevenen. “Na amper 14 dagen zaten we aan ons maximum van 30 ploegen”, aldus Jonas Geirnaert. “En dat terwijl we niet echt publiciteit gemaakt hadden. We hebben enkel een evenement op Facebook aangemaakt.”

Tijdens het tornooi wordt ook aan de inwendige mens gedacht. “Petanque staat synoniem voor Frankrijk en daarom bieden we in onze bar typisch Franse dranken zoals Ricard en Vylmer aan”, weet Jeffrey Hoorelbeke, “Uiteraard zijn er ook andere drankjes te verkrijgen. Verder worden er ook dessertbordjes van bakkerij Adam en croques aangeboden. De wedstrijden starten om 13 uur, maar we beginnen om 11 uur met een aperitiefmoment. De tornooifinale wordt rond 17.45 uur betwist.” Dan wordt duidelijk wie in opvolging van Balthazar, het winnende team van de eerste editie, de wisselbeker mee naar huis mag nemen. “Ons tornooi is overigens een serieus tornooi en het is ook de bedoeling dat er serieus en volgens de regels gespeeld wordt, maar we vinden ook de ambiance heel belangrijk”, stelt Jasper Geirnaert. “No Balls No Petanque” vindt op zondag 5 september plaats in het Dermautpark aan de De Carninstraat. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier